kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
28 Nisan 2009, Salı
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat
Büyük resim için tıklayın

Moody's'den not düşürme uyarısı

27.04.2009
KREDİ derecelendirme kuruluşu Moody's Türkiye ekonomisi için ocak ayında 0.8 olan küçülme tahminini yüzde 4'e çıkardı. Kuruluş daralmanın yüzde 4'ü de aşabileceğine dikkat çekti IMF ile anlaşmanın ardından hükümetin makro hedeflerini gözden geçirebileceğini savunan Moody's "Borç dinamikleri kötüleşirse Türkiye'nin kredi notu aşağı yönlü baskı görebilir" dedi..
Uluslararası Para Fonu'nun (IMF) ardından kredi derecelendirme kuruluşları da büyüme tahminlerini revize etmeye başladı. Moody's Türkiye ekonomisinin bu yıl yüzde 4 ya da daha fazla küçüleceğini öngördü. Kuruluşun 20 Ocak'taki tahmini yüzde 0.8 daralmaydı. Hükümet bu yıl yüzde 3.6 , IMF ise yüzde 5.1 küçülme öngörüyor. Moody's Türkiye Baş Analisti Kristin Lindow tarafından dün yayımlanan raporda enflasyon tahmini değişmeyerek yüzde 7'de kaldı. Cari açığın Gayri Safi Yurtiçi Hasıla'ya (GSYH) oranı ile ilgili kuruluşun tahmini de yüzde 2.3'ten yüzde 1.3'e revize edildi.

'İŞSİZLİK ENDİŞE VERİCİ'
Moody's'in raporunda işsizlik oranında endişe verici artışlar olduğuna dikkat çekildi. Raporda "GSYH'de 2009 için görünüm, son bir kaç ayda çok daha sert zayıfladı. Sanayi üretimi, kapasite kullanımı, ihracat göstergelerindeki zayıflama devam ederken, işsizlik ve işsizlik maaşı başvurularında endişe verici artışlar oldu. Moody's, şimdi daralma ve global ekonomideki canlanma ve kredi kanallarının açılmasına bağlı olan GSYH'de riskler dengesi ise hafif aşağı yöne işaret ediyor" denildi. Raporda, ekonomik ve politik sorunların kamu borç dinamiklerini önemli ölçüde ve sürekli olarak kötüleştirmesi halinde, Türkiye'nin kredi notunun aşağı yönlü baskı altında kalabileceğine dikkat çekildi. Kredi derecelendirme kurumu Moody's'in, Türkiye kredi notu "Ba3" seviyesinde bulunuyor. Bu seviye, yatırım yapılabilir seviyenin üç kademe altında. Moody's'in raporunda ayrıca, IMF ile anlaşmanın ardından hükümetin makro hedefleri yeniden gözden geçirebileceğini belirtilerek, "Ekonomik yavaşlama mali hedefleri önemli ölçüde tehlikeye attı" denildi.