kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
27 Nisan 2009, Pazartesi
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Çizerler
Sabah Günaydın Cuma Cumartesi Pazar Buzz
 
24 Saat
24 Saat
OKAN MÜDERRİSOĞLU

Enerji diplomasisi

Geride bıraktığımız hafta Türkmenistan'daydık. Aşkabat'ta Uluslararası Enerji Zirvesi'ni izledik. Kriz sonrası dünya yeniden şekillenirken ekonomilerin kilit noktası "enerji güvenliği ve arz çeşitliliği" olacak. Bu açıdan bakıldığında Kafkasya'daki zengin petrol ve doğalgaz kaynaklarının, dünya pazarlarına alternatif kanallardan serbestçe ulaştırılması hayati önemde.
Nitekim, Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbangulu Berdimuhammedov ülkesinin geleceğini küresel entegrasyonda görmüş ve sağlam ilişkiler ağı kurmuş.
Bir yanda, enerjiye aç Avrupa için AB ve AGİT'le diğer yanda yükselen Asya pazarları için Şangay İşbirliği Örgütü ile enerji diplomasisi geliştirmiş. Bu coğrafyanın etkili aktörü Rusya da ihmal edilmemiş. Şemsiye kuruluş ise Birleşmiş Milletler.
Tahmini 24 trilyon metreküplük doğalgaz rezervi ile yıldızı parlayan Türkmenistan, izlediği tarafsızlık politikası, çok yönlü siyasi ve ekonomik açılımı ile Türkiye açısından da vazgeçilmez önemde.
Hassas dengeleri gözeterek yol alan Türkmenler, bağımsızlıklarını kazandıkları 1991'den bu yana olağanüstü kentleşme dönüşümünü başarmışlar. Adeta bir Katar kadar altyapı yatırımına imza atmışlar.
Yokluktan, zenginliğe giden yolda Türk firmalarının, özellikle enerji, tekstil ve inşaat yatırımları ile Çalık Grubu'nun izlerini atavatanın her noktasında, 100'ü aşkın eserde görmek mümkün. Türkmenistan Devlet Başkanı Berdimuhammedov tarafından da kabul edilen, Çalık Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Çalık'ın, "Biz, bu ülkeye büyük emek verdik. İlk geldiğimiz günlerde telefonu Moskova üzerinden yazdırır, 24 saat bağlanmasını beklerdik. Malzemeyi karayoluyla, özel güvenlikle üç ayda ancak getirirdik" sözleri, 18 yıldaki gelişimi ve önümüzdeki döneme ilişkin beklentileri anlatmaya yetiyor da artıyor bile.


Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubuna aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.
Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.

Ayrıntılar için lütfen tıklayın