kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
27 Nisan 2009, Pazartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Sanatın Başkenti Floransa

Giriş Saati : 18.02.2009 15:03
Güncelleme : 18.02.2009 17:14
Müzeleri, sanat galerileri, heykelleri, tarihi binaları ve meydanlarında resim yapan sokak ressamlarıyla buram buram sanat kokan bir şehir olan Floransa, her yıl milyonlarca sanatsever gezgini ağırlıyor..
Kuzey İtalya'daki Toskana bölgesinin başkenti olan Floransa ya da İtalyanların deyişiyle Firenze, Avrupa'nın en önemli kültür ve sanat merkezlerinden biridir. Bir dönem Eski İtalya Kralığı'nın da başkentliğini yapan Floransa, Arno nehri çevresinde kurulmuştur. 500 binlik nüfusu çevresindeki yerleşim alanlarıyla birlikte 1 milyona yakındır. Kent, geçmişte olduğu gibi bugün de İtalya ve Avrupa'nın en önemli ticaret merkezlerinden biridir...

İtalyan Rönesans'ının doğum yeri olarak bilinen Floransa, kültürü ve mimarisiyle dünyaca ünlü bir turizm kentidir. Şehirde önemli sanat galerileri ve müzeler bulunmaktadır. Leonardo da Vinci ve Michelangelo, bu kentte yetişmiş dünyaca ünlü sanatçılardır. Yine ünlü yazar ve şair Dante Alighieri, bu şehirde yaşamış ve ilham almıştır.

Toscana bölgesi kışın genellikle yağışlı, nisan-kasım ayları genellikle güneşli ve sıcak geçiyor. Yılın en sıcak ayları temmuz ve ağustos oldukça nemli. Eylül ve Ekim ayları da çok sıcak olabiliyor.

GÖRÜLECEK YERLER
Başkent Roma'ya 2 saat mesafedeki Floransa, Chianti tepeleriyle çevrilmiş Toskana bölgesinde yer alıyor. Rönesans'a ev sahipliği yapan kent, tarih ve kültürel zenginlikleriyle olduğu kadar şık restoranları, kafeleri ve mağazaların vitrinlerini süsleyen moda tasarımlarıyla da turistleri büyülüyor. Bir kültür kenti olması nedeniyle kentte sanat ve kültürel varlıklar da ön plana çıkıyor. At arabalarıyla Floransa'nın tarihi yerlerini mutlaka gezin. Beş kişilik arabalar Piazza della Signoria ve Piazza del Duomo'dan kiralanabiliyor.

İŞTE MUTLAKA GÖRÜLMESİ GEREKENLER:
Santa Maria del Fiore Katedrali:
Yüksek Gotik tarzındaki iç mimarisiyle dikkat çeken kilisenin çan kulesi renkli mermerlerle yapımış. Katedral 384 basamaktan oluşuyor.

Giotto'nun Çan Kulesi:
Gotik döneme ait olmasına rağmen renkli mermerlerle süslü. Bu görünümüyle klasik dönem özelliğine sahip olan kule ünlü mimar ve fresko ustası Giotto tarafından yapılmıştır.

Signoria Meydanı (Piazza Della Signoria):
Kentin bedavaya gezilen en önemli açık hava müzesidir. Meydanın ortasında Neptün Çeşmesi bulunur. Neptün havuzunun ortasından mermerden yapılmış deniz tanrısı Neptün'ün heykeli, mermer atlar ve etrafında denizkızları ve erkek deniz tanrıları yer alır. 1565 yılında yapılmıştır. Meydoanda Michelangelo'nun ünlü heykeli Davud'un bir kopyası bulunur.

Ponte Vecchio Köprüsü:
Arno Nehri üzerinde bulunan köprü, Floransa'nın sembollerinden biridir. Köprüler şehri Floransa'nın 2. Dünya Savaşı'ndan zarar almadan çıkan tek köprüsünde kuyumcu mağazaları da bulunuyor.

Arezzo:
Birçok farklı uygarlığın izlerini taşıyan kasaba, Fresk sanatının büyüleyici örnekleriyle dolu. Kasabanın 200 kilometre ilerisinde şarap üretim alanları bulunuyor. Yol boyunca tütün tarlaları, zeytinlikler, üzüm bağları, kestane ağaçları size eşlik edecek.

Mugello:
Floransa'nın kuzeyinde yemyeşil bir alan. Doğayı sevenler için tabiatın bir hediyesi adeta.

Montepulciano:
Rönesansın muhteşem eserlerinden Antonio da Sangallo's San Biagio Kilisesi burada bulunuyor.

Lucca:
Üç tarafı dağlarla çevrili bu yerleşim merkezinde Elisa Bonaparte ve Maria Luisa'nın yaşadığı Palazzo Ducale görülmeye değer.

ULAŞIM
Floransa'yı keşfetmek için en uygunu yaya olarak dolaşmak. Şehir merkezi oldukça kalabalık. Trafiğe girmektense yürümek çok daha uygun. Otobüs hat sistemleri oldukça kolay anlaşılır şekilde tasarlanmış. Aldığınız biletleri bir saat içinde kullanmanız gerekiyor ve bir saat içinde istediğiniz kadar aktarma yapabilirsiniz. Diğer alternatif biletler ise üç günlük ve yedi günlük olmak üzere ayarlanmış. Ancak taksi bulmak oldukça zor. Caddeden taksi çevirirseniz normal ücretin biraz daha fazlasını ödersiniz.

YEMEK-KONAKLAMA
Yerel zenginlikleriyle ön plana çıkan Floransa mutfağı, ızgara et yemekleri ve peynirleriyle tanınıyor. Sofraların vazgeçilmezi beyaz fasulye, adaçayı ve zeytinyağıyla pişiriliyor. Yanında ise Chianti şarabı tercih ediliyor. Domuz, geyik ve tavşan eti ana yemeklerde sık sık karşınıza çıkıyor. Trattorie ve rosticceria denilen küçük lokantalarda her türlü yemeği bulmak mümkün. Eğer balık canınız çekerse, Ponte Vecchio köprüsünde bulunan balık restoranları yerinde bir seçim olacaktır.

Konaklama için kentte birçok seçenek bulunuyor. Grand Hotel Villa Medici, Sempione Hotel, Hotel Regina, Hotel La Noce, Ascot Hotel en önemli oteller arasında bulunuyor.

ALIŞVERİŞ
Tüm İtalya şehirlerinde olduğu gibi Floransa'da da Armani, Gucci, Versace, Coveri, Ferragamo gibi ünlü markaların mağazaları bulunuyor. Antika eşya sevenler Via Maggio Caddesi'nde aradıklarını bulabilirler. Deri giyim için, Floransa'nın beşinci caddesi Via dei Tornabuoni ideal bir yer. Fiyatlar pahalı olmasına rağmen tasarımlar çok kaliteli.

Mağazaların yanı sıra Floransa pazarlarıyla da ünlü. San Lorenzo pazarı birçok turistin uğrak yeri. Pazarda, deri eşyalar, ipek, örgü giyim, eldivenler, Venedik tarzı cam eşyalar, masa örtüleri, keten kumaşlar, kadın iç çamaşırları, gecelik, mücevherat, şapkalar, çantalar, gümüş takılar, oyuncaklar, seramik, hasır işleri ve yöresel el işlerini bulabilirsiniz. Rustik el işleri için Mugello ve Casentino, modern sanat eserleri ve hediyelik eşyalar isinse Armando Poggi'yi tercih edebilirsiniz. Antika meraklıları için adres Mercato delle Pulci bit pazarı.