kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
27 Nisan 2009, Pazartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Mardin sokaklarında değişim

Nilüfer ŞENSÖZ- nilufer.sensoz@sabah.com.tr
Giriş Saati : 21.04.2009 09:19
Güncelleme : 21.04.2009 20:03
MARDİN- 24 uygarlığın izine rastlanan Mardin sokaklarında şimdilerde büyük bir değişim rüzgarı esiyor.

Bir yandan seyahat acenteleri ve işadamları Mardin'e çıkarma yaparak şehrin kalkınması için harekete geçiyor, diğer yandan ünlü modacı Cemil İpekçi, Mardin'de kadın ve çocuklar için yeni projeler yürütüyor.
Kadınlara moda eğitimi vermenin, tasarım okulu kurmanın yanısıra köylerde okul sonrası sosyal eğitim merkezlerini hayata geçirmek için çalışıyor. Bu yaz hayata geçmesi planlanan sosyal eğitim merkezleri projesi çerçevesinde öğrencilere, kendi etnik grubundan hocaların da eğitim vereceği belirtiliyor.

MARDİN, MİDYAT VE HASANKEYF FOTOĞRAFLARI İÇİN TIKLAYINIZ...

Kentsel dönüşüm projesi kapsamında başlatılan çalışmalarla da Mardin'in geleneksel evlerinin korunmasına ve yanlış yapılaşmanın engellenmesine çalışılıyor.

Sinema salonu olmayan Mardin yakında sinema salonuna kavuşuyor. Ayrıca İstanbul'daki Cezayir Sokağı'nın benzeri Mardin'e de yapılacağı söyleniyor.

Geçtiğimiz günlerde Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) tarafından Mardin'de düzenlenen "Kültür Turizmi Sempozyumu"nda Mardin'de İstanbul'dan gelen çok sayıda turizmci, bölgenin kalkınması için neler yapabileceklerini masaya yatırdı.

"Bölgede turizmin gelişmesi için her türlü desteği vermeye hazırız'' diyen TÜRSAB Başkanı Başaran Ulusoy, Mardin Valisi Hasan Duruer'in 3 ay içinde yaptığı restorasyon ve iyileştirme çalışmaları karşısında hayrete düştüğünü ifade etti. TÜRSAB Başkanı Başaran Ulusoy, Mardin'in medeniyetler başkenti olduğunu belirterek, 24 farklı medeniyetin yaşandığı kentte medeniyetlerin izlerine rastlanmasının Mardin'e farklı özellik kattığını söyledi.

"BETON BİNALARI NE ZAMAN YIKACAKSINIZ?"

Kentsel dönüşüm projesi kapsamında başlatılan çalışmalar kent genelinde yaygınlaştığını belirten Vali Hasan Duruer, ''Mardin, medeniyetlerin başkentidir. Binlerce yıldır dillerin, dinlerin ve kültürel zenginliklerin birarada yaşatıldığı bir kenttir. Burayı ziyaret edenler, 'kabloları ne zaman kaldıracaksınız, beton binaları ne zaman yıkacaksınız' diyorlar. Şunu söyleyebilirim ki, gözünüze çirkin gelen herşeyi kaldıracağız. Çalışmalarımızı başlattık, aralıksız olarak sürüyor'' dedi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Tanıtma Genel Müdür Yardımcısı Levent Demirel, Mardin'e gelenlerin kıskanıldığını söyledi. Mardin Turizminin istenilen hedeflere ulaşması için görsel ve yazılı tanıtımlarını sürdüreceklerini belirten Demirel, "Mardin'de bir kent, bir dünya yatıyor" dedi. Sempozyuma konuşmacı olarak gazeteci Coşkun Aral, Mardin Sinema Derneği Başkanı Helün Fırat, TÜRSAB GAP Bölgesel Yürütme Kurulu Başkanı Fikret Murat Tural katıldı.

MARDİN'DE CEMİL İPEKÇİ PROJELERİ

Diğer yandan ünlü tasarımcı ve modacı Cemil İpekçi de Mardin'li kadınlar ve çocuklar için çarpıcı projelere imza atıyor.Her ayın 10 gününü Mardin'de geçirmeyi planlayan ünlü modacı Cemil İpekçi, Mardin'in gelişimi için önemli bir örnek.

MODACI KADINLAR

Sorularımızı yanıtlayan Cemil İpekçi, Mardin ile ilgili 4 projesini şöyle anlatıyor. "Buradaki kadınlarımıza geri ve istihdam sağlamak için başlamıştım. Deneme için 2 yıl önce bir masa örtüsü yaptım. Mardin'in kendi tasarımı var. 2000 bin parça DHL satın almıştı. Sonra kadınlara 3 giysi yaptım. 4 bin 500 adet satıldı. Bunların geliri kadınlarımıza kalıyor. Ürünler Cemil İpekçi markasıyla çıkıyor, ancak üreten kadının ismi yer alıyor.40 kadın bundan para kazandı. ÇATOM'un desteğiyle burada bir merkez kurmaya karar verdik. Valilik destek oldu. Valilik buradaki eski binayı tahsis etti. Şimdi bu eski binanın içinde 167 kadınımız burada eğitim görüyor. Aynı zamanda onlar üretip kendileri para kazanıyorlar.

GENÇLER İÇİN TASARIM OKULU AÇILACAK

Diğer projemiz de tasarım okulu kurmak. Herkes "Tasarım okulu da açmayacak mısınız? " diye soruyordu.Mayıs ayında yerel gazetede duyurarak 30 talebeyi alacağım. Eylül'den itibaren 2 yıllık tasarım eğitimi vereceğiz. Ben her ayın 5-10 günü burada olacağım. Kendi yetiştirdiğim asistanlarım burada olacak. Ama Mardin içine girince bir çok şeyi daha yapma ihtiyacı duyuyosunuz. En önemli sorun bence Güneydoğu'da kadınlara ve çocuklara yatırım yapmak. Kadınlara ve çocuklara yeteri kadar yatırım yapılırsa 10 yıl içinde mükemmel bir mahsül alabiliriz. Kadınları eğitmek hangi bakımdan eğitmek. Nasıl eğitiriz? Kadının sadece süslenme aracı ve anne olmadığını, birey olduğunu öğretmek çok önemli.

KENDİ ETNİK GRUBUNDAN HOCALAR

Bir de AB ve valiliğin yardımıyla sosyal eğitim merkezi projesini hayata geçireceğiz. Okuldan sonra köylerde çocukların hepsi sokaklarda. Burada 8 yaşında sigara içen çocuklar görüyoruz. Proje kapsamında çocuklar okul sonrası basket oynayacak, dersini çalışacak, lisan öğrenecek. Eğlenceli bir biçimde eğitim alacak. Türkü, Kürdü, Arabı... sosyal eğitim merkezlerini her kurduğumuz köyde, kendi etnik grubundan hoca olacak. Çocukları İstanbul'a düşmeden evvel sokaktan kurtarmamız gerekiyor. Ayrıca İstanbul'daki Cezayir Sokağı gibi burada da Bakırcılar Çarşısı'nda bir sokak kuracağız."

TÜRK GİRİŞİMCİLER BULUŞTU

Öte yandan Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED) Başkanlar Konseyi, bugün Mardin'de toplandı.Mardin Sanayici ve İşadamları Derneğinin (SİAD) ev sahipliğinde gerçekleşecek toplantıya, Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen de katıldı. Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Arzuhan Yalçındağ'ın da katılacağı toplantının açılışında, Mardin Valisi Hasan Duruer, TÜRKONFED Yönetim Kurulu Başkanı Celal Beysel, DOGÜNSİFED Yönetim Kurulu Başkanı Tarkan Kadooğlu ve Mardin SİAD Yönetim Kurulu Başkanı Nasır Duyan da konuşma yaptı.