kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
26 Nisan 2009, Pazar
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat
Gelişmeleri değerlendiren Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, petrol fiyatlarının düştüğü dönemde doğalgaza zam yapılmasının doğru olmayacağını ifade etti.

Azerbaycan'dan gaza zam bilmecesi

25.04.2009
Azerbaycan'ın Türkiye'ye verdiği gaza zam yaptığı haberi SOCAR ve BOTAŞ'tan yapılan açıklamalarla yalanlandı..
Azerbaycan'ın Bakü-Tiflis- Erzurum boru hattı ile Türkiye'ye sattığı doğalgaza dün zam yaptığı iddiası hem Ankara'yı hem Bakü'yü karıştırdı. Gerek Azerbaycan Devlet Petrol Şirketi SOCAR, gerekse BOTAŞ gecenin geç saatlerinde zam haberlerinin asılsız olduğunu açıkladı. SOCAR'ın Yönetim Kurul Başkanı Rövnag Abdullayev, SABAH'a yaptığı açıklamada, Türkiye'ye 2007'den bu yana bin metreküpü 120 dolardan gaz sattıklarını, bunun dünyanın en ucuz fiyatı olduğunu ve son dönemde herhangi bir değişikliğin sözkonusu olmadığını bildirdi. Abdullayev, zam iddiası için şu değerlendirmeyi yaptı:

KARDEŞLİĞE DİNAMİT
"SOCAR ile BOTAŞ arasında belirli aralarla rutin gözden geçirme yapılıyor. Bu gözden geçirmelerde, sözleşmeye uygun olarak 'Kıymetin değişmesi' ilkesi uyarınca birtakım ayarlamalar yapılabiliyor. Ancak Türkiye'de ortaya atılan 15 Nisan'dan geçerli olmak üzere zam yaptığımız haberleri kesinlikle doğru değil." SOCAR'ın Yönetim Kurulu Başkanı Rövnag Abdullayev, bu iddiaları bir yandan Türkiye-Azerbaycan kardeşliğini dinamitlemek, bir yandan da "Ermeniler'in değirmenine su taşımak" olarak gördüğünü ifade etti.

GÖRÜŞME SÜRÜYOR
Türkiye ile Azerbaycan arasında imzalanan doğalgaz anlaşmasında, doğalgaz fiyatını belirleyen bir formülün bulunduğunu belirten BOTAŞ yetkilileri de, geçen yıl rekor kıran petrolün etkisiyle doğalgaz fiyatlarının üçer aylık dönemlerle 4 kez, revizyonda üst sınır olarak belirlenen 120 doların üstüne çıktığına işaret ettiler. Yetkililer, "Azerbaycan, fiyat revizyon talebinde bulundu. Görüşmeler, bir süreden bu yana devam ediyor, henüz sonuçlanmadı" dedi.