kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
26 Nisan 2009, Pazar
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat
Büyük resim için tıklayın

16 milyon kişinin 'yeşilkart'ı var

Uğur BECERİKLİ
25.04.2009
Sağlık Bakanı Akdağ'ın açıkladığı verilere göre Türkiye'de 16 milyon kişi sağlık hizmetlerinden ücretsiz yararlanmasını sağlayan Yeşilkart taşıyor. Şanlıurfa'daki yeşilkartlı sayısı, neredeyse 10 kat fazla..
Sağlık Bakanı Recep Akdağ'ın açıkladığı veriler, Türkiye'de Yeşilkart uygulamasının profilini ortaya koydu.
Buna göre Türkiye'de 16 milyon kişinin cebinde Yeşilkart bulunuyor, Şanlıurfa'da ise her iki kişiden biri sağlık hizmetlerinden ücretsiz yararlanıyor. Bakan Akdağ, Sosyal güvencesi yada parası olmayan kişilerin, sağlık hizmetlerinden ücretsiz yararlanmasını sağlayan Yeşilkart ile ilgili olarak, MHP Kütahya Milletvekili Alim Işık'ın soru önergesine yanıt verdi. Türkiye genelinde 16 milyon civarında Yeşilkart bulunduğunu belirten Akdağ, bu kartlar dağıtılırken Yeşil Kart Bilgi Sistemi (YKBS) kapsamında, tapu kayıtları, gelir idaresi kayıtları ve MERNİS gibi sistemlerden, vatandaşların ekonomik durumlarının kontrol edildiğini vurguladı.

5.5 MİLYONU BLOKE
2007'nin Temmuz ayından itibaren, vize tarihi dolan Yeşilkart'lara otomatik bloke uygulamasına geçildiğini belirten Akdağ, bu sayının ise 5 milyon 547 bin olduğunu söyledi. Bu kartların da iptal edilmediğini, pasif duruma getirildiğini ifade eden Akdağ, "Vize süresi dolan Yeşilkart sahiplerinin valilik/kaymakamlık müracaatları halinde, vize işlemleri yapıldığında, sağlık karneleri sistemde aktif hale getirilmektedir" dedi.
Akdağ'ın verdiği yanıtta yer alan illere göre dağılım tablosu ise ilginç rakamları ortaya koydu. Buna göre Türkiye'de en çok Yeşilkart'ın bulunduğu il Şanlıurfa. TÜİK kayıtlarına göre nüfusu 1,5 milyon görünen Şanlıurfa'da, 813 bin 63 Yeşilkart var. Her iki kişiden birinin Yeşilkart'lı olduğu Şanlıurfa'yı, 788 bin 162 kartla İstanbul, 769 bin 768 kartla ise Diyarbakır takip ediyor. En az Yeşilkart kullanan şehir ise 18 bin 131 kartla Bilecik.