kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
25 Nisan 2009, Cumartesi
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Günaydın Cuma Cumartesi Pazar Emlak Buzz
 
24 Saat
24 Saat

Hayata ilk adımını sağlam atsın

SONAT BAHAR
17.04.2009
'Akılsız başın derdini ayaklar çekermiş' sözünü unutmayın ve bebeğinize ilk adımları için doğru ayakkabı seçin! Nasıl seçeceğinizi bilmiyorsanız bu yazıyı okuyabilirsiniz..
Belki de minik bebeğiniz, bugünlerde özgürlüğe ilk adımını attı.
Bu ilk adımlar ailede büyük sevinç ve heyecanla karşılanır ama bu adım kadar, onun küçük ayaklarına giydireceğiniz ayakkabının da çok önemli olduğunu unutmamanız gerek. Öyle ki sıkan, yanlış bir ayakkabı bebekte huzursuzluk, uyku ve yemek sorununa bile yol açabilir. Doğru ayakkabı seçiminin önemini Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op. Dr. Ali Canpolat anlatıyor.

- Ayakkabı seçiminde nelere dikkat etmeliyiz?
- Çocuklar yürümeye başladığında ayakkabı giydirilebilir ama ev ortamında ayakkabı ile yürütülmesine gerek yok.
Öncelikle ayakkabıların uzunluğu, genişliği ve yüksekliğine dikkat edilmeli. Uygun boyutta olmayan ayakkabılar tırnak batması, çekiç parmak, nasır gibi hastalıklara neden olabilir.
Ayakkabı bilek kısmını sarmalı, ancak hareketlere engel olacak kadar sert olmamalı. Topuğu alçak olmalı, ayakkabı ile parmak ucu arasında bir cm. olmalı, derisi ve tabanı yumuşak olmalı, burun kısmı yerden bir cm.
yüksekte olmalı. Satın alırken ayakkabı, çocuk ayakta iken giydirilmeli, iç astarı deri olmalı...

- Ayakkabıyı büyük alıp uzun süre kullananlar var.
Ayakkabı ne sıklıkla değiştirilmeli?
- Yeni doğanlar ve süt çocukları ayakkabıya ihtiyaç duymazlar. Onlara sıcak tutan patikler, çoraplar giydirebilirsiniz. Ayakkabılar ev dışında korunma için giydirilebilir.
Özel bir nedenle sert bir destek önerilmemişse ayakkabılar bir bebek ayağına benzer biçimde yumuşak ve yuvarlak hatlı olmalıdır. Çocuğun ayakkabı değişim süresi yaşa bağlı olarak değişir. Daha küçük yaşlarda sık sık değiştirilmesi gereken ayakkabıyı altı yaşından sonra altı ayda bir değiştirmek mümkün. Bir-bir buçuk yaş arası iki ayda bir, bir buçuk-iki buçuk yaş arası üç ayda bir, iki buçuk-dört yaş arası dört ayda bir, dört-altı yaş arası altı ayda bir...

AYAKKABI HAFİF OLMALI!
- Moda, bebek ayakkabıları konusunda son derece yaratıcı, peki hepsi sağlıklı mı?
- Dokuz ay-üç yaş arası çocukların ayakları fazlaca terlediğinden mutlaka nefes alan materyalden yapılmış ayakkabılar seçilmesi lazım. 9-10 aylık çocuklarda yüksek boğazlı ayakkabılar seçilmeli. Bu tipler spor ve oxford tipi ayakkabılardan daha güvenlidir. Deri veya kanvas ayakkabılar küçük ve tombul ayaklarda daha az kayarlar. Ayakkabı tabanı avuç içiniz gibi yumuşak olmalı. Yumuşak taban ayağı iyi kavradığı, kaymadığı için yeni yürümeye başladığı dönemlerde düşmeyi engeller. Bu ayakkabıların hafif olması çocukların yürürken daha az enerji harcamalarını sağlar. Yürüme döneminden okul yaşına kadar çocuklarda rahatlık ön planda olmalı. Çocuğun, aktivitelerinde uygun ayakkabılar giymesi sağlanmalı.

- Annelerin dikkat etmesi gereken diğer özellikler hangileri?
- Bebek ilk adımını attıktan sonra annelerin dikkat etmesi gereken pek çok nokta var. Bunlardan en önemlileri şunlar: Parmaklı çorap giydirmeli, tırnaklar sık sık kontrol edilmeli, mama yerken çocukların ayakkabısı çıkartılmalı. Ayrıca lastik ayakkabı uygun değildir, deri ayakkabıya göre daha fazla düşme riski vardır.