kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
25 Nisan 2009, Cumartesi
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Günaydın Cuma Cumartesi Pazar Emlak Buzz
 
24 Saat
24 Saat

Hadi 'atta' gidelim

İLKNUR AKMAN
23.04.2009
Havalar ısındı... Yeni anne baba olsanız da sokağa çıkıp gezmek, hatta seyahat etmek sizin de hakkınız. Ama minik bebeğinizle birlikte gezerken uzmanların önerilerini göz ardı etmeyin..
Çiçeği burnunda ebeveynler olabilirsiniz ama kendi başınıza ya da çift olarak yapmaktan hoşlandığınız şeyleri ertelemenize gerek yok. Üstelik bu güzel havalarda bebeğinizi de yanınıza alarak birçok şeyi birlikte yapabilirsiniz. Arkadaşlarınızı ziyarete gidin, uzun yürüyüşlere çıkın, restorana, sanat galerilerine gidin... Bebeğiniz henüz çok küçük, yani taşınması çok kolayken bunun tüm avantajlarını kullanın. İlk günlerde fazla eşya taşımadan gezebilir, seyahat edebilirsiniz. Özellikle de emziriyorsanız tüm bunları çok rahat yaparsınız. Üstelik uzmanlar "Yeni yerler, sesler ve mekanlar bebeğinizin değişik ortamlarda nasıl huzurlu olabileceğini öğrenmesine yardımcı olur," diyor. Tek yapmanız gereken şu önerilere kulak vermek:

* Sigara dumanlı ortamlardan uzak durun; ayrıca hiç kimsenin bebeğinizin yakınında sigara içmesine izin vermeyin.

* Bebeğinize uygun giysiler giydirin; eğer dışarıda hava soğuksa ve siz de dükkan dükkan dolaşıp sürekli kafelere girip çıkacaksanız, bebeğinizi dikkatli giydirin ki, terleyip üşümesin. En güzeli gerektiğinde üzerinden rahatça çıkarabileceğiniz yelek, hırka vb. şeyler giydirmeniz. Yanınıza yedek giysi almayı da unutmayın.

* Güçlü güneş ışınlarından uzak durun; bebeklerin teni çok hassas olduğu için kolay yanabilir. Hatta gerekirse çıkmadan koruyucu krem sürün.

* Hazırlıklı olun; yanınıza yedek bebek bezi ve ıslak mendil alın; bebeğinizi biberonla besliyorsanız gerektiğinde kaynatılıp soğutulmuş suyla karıştırmak üzere yanınızda içinde mama tozu bulunan biberonlar taşıyın.

* Üşüdüğünü anlamak için; en pratik yöntem, aynı ortamda siz hareketsiz kalırsanız ne kadar üşüyeceğinizi düşünmek ve bebeğinizi ona göre giydirmektir. Ama en önemlisi çok fazla giydirmemek veya sarmalamamak. Bu bebek ölümleri riskini arttıran bir durum çünkü. Özellikle çok fazla battaniye ve örtü kullanmamaya özen gösterin. Eğer hâlâ sıcak olup olmadığından emin değilseniz, ensesinin arkasını kontrol edin Bunun için rahat bir sıcaklık hissetmeniz gerekir, ensesi çok sıcak veya serin olmamalı. Eğer vücudu sıcak, elleri ve ayakları soğuksa merak etmeyin, sebebi minik bebeklerin kan dolaşımlarının henüz tam gelişmemiş olmasıdır. Bu üşüdüğü anlamına gelmez.

* Ana kucağı alırken; yumuşak, rahat, bebeğinizin başını ve boynunu destekleyecek, en az altı aylık olana kadar kullanabileceğiniz bir askı seçin. Eğer kullanılmış bir tane alıyorsanız, kullanma talimatının olmasına dikkat edin çünkü bazılarının kullanımı bayağı karmaşık olabiliyor! Geçenlerde bir arkadaşım bebeği bir aylık olana kadar bebek askısını kullanmayı veya bebek arabasını katlamayı becermediğinden, gezmeye gidemediğini itiraf etti!