kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
25 Nisan 2009, Cumartesi
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Günaydın Cuma Cumartesi Pazar Emlak Buzz
 
24 Saat
24 Saat
Bebekler diş çıkarırken huzursuzlanmaya başlar.

Ey diş, çık çıkacaksan!

İLKNUR K. AKMAN
17.04.2009
Haftayı ana-kız hasta geçirdik. Önce ben boğaz ağrısıyla uyandım, ertesi sabah Ayşekiraz başladı hapşırmaya...
İnsan çocuğu hastalanınca kendini unutuyormuş meğer.
Annem telefonda, "Peki sen nasılsın? Boğaz ağrın geçti mi?" diye sorduğunda "Valla bilmem, iyiyim galiba," diye cevap verdim hep. Halbuki çok yorgundum, epey de uykusuz.
Uykusuzluğumun sebebi Ayşekiraz'ın gece boyunca yarım saatte bir uyanıp, bir türlü huzur bulamamasıydı aslında. Gaz desen değil, aç desen hiç değil! "Tamam," dedik, "Bu sefer diş çıkaracak!" Nezle olup burnunun sürekli akmasını da ona bağladı büyükler.
Öyle olurmuş, diş çıkarmadan önce soğuk algınlığına benzer bir şey yaşarmış bebekler.
Burunları akar, hapşırırlarmış sürekli, hafif de ateş. Gerçi bizimki hiç ateşlenmedi ama... Bir de en önemli belirti salya akıtmalarıymış.
Bakıyorum, Ayşekiraz da iki gün eller ağızda ilk defa salyalarını bırakıveriyor aşağıya... Benim pek derdim değil ama artık 11 aylık olduğu için herkes aynı soruyu soruyor bana: "Daha dişi çıkmadı mı?" Çıkmadı dostlar, çıkmadı! Bunca belirtiden sonra çıkmazsa da hiç şaşırmayacağım. Zaten benim için en önemli kriter, bu konuda doktorunun ne dediği. O hiç endişelenmiyor, "15 aya kadar yolu var, illa ki çıkar," diyor tebessüm ederek. Ama bakıyorum halk arasında 'diş çıkarma' üzerine rivayetler gırla... Neymiş; ne kadar geç diş çıkarırsa dişleri o kadar sağlam olurmuş ya da erken diş çıkaran bebek, güçlü ve iyi besleniyor demekmiş gibi... Dikkatimi çeken, herkesin kendi çocuğuna göre bu rivayetlerden birini benimsediği.
"Bizimkinin hâlâ dişi çıkmadı ama daha iyi diyorlar," diye avunmaya çalışanlar var örneğin.
Halbuki daha sağlam olsa ne olacak, çocuk aynı dişle yaşayacak değil ya ömür boyu! Süt dişleri nihayetinde dökülemeyecek mi? Diğerleri de bir marifetmiş gibi böbürleniyor, "Öyle güzel besledim, kemikleri öyle güçlü ki maşallah, dört buçuk aylıktı dişi çıktığında!" E, dişi dört buçuk aylıkken çıkmış, 15 aylık olmuş hâlâ yürüyemiyor... Hani, nerede o güçlü kemikler?

ZEKÂ İLE ALAKASI YOK
Bir de diş çıkarmayı zekâ belirtisi sayanlar var ki sormayın. Bakın, ben dokuz aylıkken yürümüş, bir yaşında cümle kurmuş ama ilk dişini 14 aylıkken çıkarmış biri olarak söylüyorum, ne zekâm geri, ne de dişlerim geç çıktığı için herkesten sağlam. Okuduğum bir kitapta İngiliz bir profesör aynen şunu diyordu: "Bazı bebeklerin dişleri çok erken çıkar. Diğerleri ise ilk doğum günlerinde hâlâ dişsizdir. Ama bebeklerin süt dişleri genelde altı aylıkken çıkmaya başlar.
Bebeğinizde hâlâ diş çıkarma belirtileri yoksa merak etmeyin çünkü nineniz size ne derse desin, bebeğin zekâsıyla dişin hiçbir ilgisi yoktur." Demek bu rivayetler dünyanın her yerinde aynı ama doğru tek! Unutmadan, doktorlar diş çıkarmanın sanılanın aksine bebeğinizin öyle çok fazla ateşinin çıkmasına, kusmasına, ishal olup halsiz kalmasına veya iştah kaybına neden olmayacağını da belirtiyor. Bu nedenle eğer bebeğiniz kendini iyi hissetmiyorsa bunu hemen dişe bağlamayın ve önce bir doktora götürün, olur mu!