kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
25 Nisan 2009, Cumartesi
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Günaydın Cuma Cumartesi Pazar Emlak Buzz
 
24 Saat
24 Saat
Amsterdam'da 30 Nisan'da eğlenceler sabahın erken saatlerinden, ertesi günün sabahına kadar devam ediyor. Kanallardaki tekneler birer kulüp havasına dönüşüyor.

Turuncu giy, şenliğe katıl!

FİGEN YANIK
23.04.2009
Hollandalılar her yıl 30 Nisan'ı kraliçelerinin doğum günü şerefine şenliklerle kutluyor. Turuncu kıyafetler giyildiği için 'Portakal çılgınlığı' adı da verilen günde, yüzbinlerce kişi Amsterdam'a akın ediyor, kanallarda çılgın eğlenceler düzenleniyor..
Şu Hollandalılar matrak bir millet gerçekten... Sınırsız özgürlüğün, eğlencenin, kısacası yaşamın tadını çıkarmak için hiçbir fırsatı kaçırmıyorlar. Her yıl 30 Nisan'da kraliçelerinin doğum günü şerefine büyük şölenlerle kutladıkları 'Koninginnedag' (Queen's Day- Kraliçe'nin Günü) bir başka ifadeyle 'Portakal çılgınlığı' da bu örneklerin en çarpıcılarından biri. 31 Ağustos 1885'te başlayan bu gelenek, dönemin kraliçesi Wilhelmina için yapılmış. 1949'dan itibaren de Kraliçe Juliana'nın doğum günü olan 30 Nisan'da kutlanmaya başlanmış. Kraliçe Beatrice'in doğum günü 31 Ocak olmasına rağmen o da bu geleneği bozmak istemediği için aynı şekilde devam etmiş. Tüm ülkenin tatile girdiği 30 Nisan, eğer pazar gününe rastlarsa da kutlamalar bir gün önce yapılıyor. Bu özel günde şehirlerin sokakları Hollanda'nın milli rengi turuncuyla süsleniyor. Halk özellikle kanallarıyla ünlü Amsterdam'a akın ediyor; kanallardaki eğlencelere katılıyor, dans edip, şarkı söylüyor. Gündüz meydanlarda kurulan açık pazarlarda, evlerden getirilen kullanılmayan eşyalar satılıyor, konserler düzenleniyor. Akşam havai fişek gösterilerini izlemek ayrı bir keyfe dönüşüyor. Tabii o gün herkes turuncu giysiler giyiyor. Bu giysiler nedeniyle güne 'Portakal çılgınlığı' diyenler de var. Yazın başlangıcının müjdecisi de sayılan bu şölene dünyanın her ülkesinden binlerce kişi katılıyor. "Siz hiç Amsterdam'da 30 Nisan şölenine tanık oldunuz mu?" diye sorduğumuz seyahat meraklılarının yanıtlarından da anlaşılıyor ki bu eğlencelerin tadını çıkartan Türklerin sayısı da az değil.