kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
25 Nisan 2009, Cumartesi
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Günaydın Cuma Cumartesi Pazar Emlak Buzz
 
24 Saat
24 Saat
Çocuklar yunuslarla beraber çok iyi vakit geçiriyor.

Yunuslar çocukların umudu oldu

ADEM ÜLKER
24.04.2009
Marmaris'te denizde kurulu Yunus Terapi Merkezi'ndeki dört yunus, sırada bekleyen engelli yüzlerce çocuğa şifa dağıtmaya çalışıyor..
Marmaris'in Siteler Mahallesi'nde bir otelin önünde denize kurulu, dört yunusla birlikte dört uzman fizyoterapist ve üç antrenörün görev yaptığı merkeze Türkiye'nin yanı sıra çeşitli Avrupa ülkelerinden de başvuru yağıyor. Başta Almanya, İsviçre, Avusturya, İsveç, Rusya ve Türkiye olmak üzere birçok ülkeden fiziksel engellilerin gelişmesi için hizmet verdiklerini belirten Rus işletmeci Elena Gerasiwova, geçen yıldan 70 çocuğun sırada beklediğini belirterek, "Yunuslarla terapi görmek isteyen yüzlerce çocuk da randevu almak istiyor. Yaklaşık 700 telefon aldık. Son hazırlıkları yapıyoruz. Ay sonuna kadar hem yunuslar hem de havuz hazır hale gelecek," diyor. Engelli bir çocuğun geçen yıl gördüğü terapinin de katkısıyla yürümeye başladığını; yunusları, tedavide asistan olarak kullandıklarını ifade eden Gerasiwova, bu sevimli deniz canlılarının yaydığı frekansların hastalar için yararlı olduğunu, her çocukta farklı bir etki yarattığını söyledi. Gerasiwova, havuzda her çocuğa 10 seans uyguladıklarını ve engelli çocuklarda seanslar sonunda gözle görülür gelişmeler kaydedildiğini ifade ediyor: "Genellikle 10 seanstan sonra gelişme gözleniyor. Her tür hastalığa bakıyoruz, her tür hastalıklı çocuk buraya getirilebilir. Zihinsel veya bedensel özürlü olması fark etmiyor. Sadece durdurulmamış epilepsi hastalığı bulunan çocukları kabul edemiyoruz. Şiddet ve taciz nedeniyle psikolojisi bozulmuş çocuklar için de yunuslarla psikolojik terapi yapabiliyoruz."

ÇOCUKLARIN STRESİNİ AZALTIYOR
Gerasiwova, altı yıldır Marmaris'te terapi merkezi çalıştırdıklarını belirterek şunları söylüyor: "Günde 45 dakika süren seanslarda özürlü çocuklar yunusa dokunup, birlikte yüzerek 10 gün boyunca terapi görüyor. Yunuslarla yapılan hayvan destekli terapi için geliştirilmiş yöntemlerin özünü, hastayla özel eğitim almış yunusların birbirleriyle teması oluşturuyor. Hekimlerin ve antrenörlerin kontrolünde bu hayvanlar hastalarla temas ve iletişim kurmayı içgüdüsel olarak biliyor. Çocuklarda korku, stres ve gerginlik hislerini azaltıyor ve negatif duygulardan arındırıyor." Yunus Terapi Merkezi terapistlerinden Barbara Dietrich de, ABD'de eğitim aldığını ve 14 yıldır bu işi yaptığını belirtiyor. Türkiye'de Amerika'dan daha farklı bir tedavi sistemi uygulandığını kaydeden Dietrich sözlerine şöyle devam ediyor: "Amerika'da başarı-ödül sistemi varken, Türkiye'de hayvanla ve yunusla birlikte tedavi uygulanıyor. Hastalar burada yunusla direkt temasa geçerek tedavi görüyor. Bu da gelişimi olumlu etki ediyor. Yunus terapi yolu ile 124 hastalık tedavi edilebiliyor. Bunlar arasında zihinsel ve bedensel engelliler de var."
Haberin fotoğrafları