kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
24 Nisan 2009, Cuma
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat
Gözaltıları protesto eden DTP’liler önceki gün başlattıkları oturma eylemini sabah bitirdi. ÖDP’li Ufuk Uras da destek verdi...

DTP'nin bayram boykotu: Taş atan çocuklar

Hazal ATEŞ ANKARA
24.04.2009
Meclis'te sabahlayarak gözaltıları protesto eden DTP, başta TBMM olmak üzere yurttaki 23 Nisan törenlerine katılmadı. Ahmet Türk, protesto nedeninin taş attığı için cezaevinde bulunan çocuklar olduğunu açıkladı..
23Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı törenlerine "DTP boykotu" damgasını vurdu. DTP'li milletvekilleri Ankara'da özel gündemle toplanan Meclis Genel Kurulu toplantısı hariç Anıtkabir, Birinci Meclis ve TBMM'deki kutlama törenlerine katılmadı. DTP, Doğu ve Güneydoğu'da da DTP'li belediye başkanlarının törenlere katılmasına izin vermedi. Bunun tek istisnasını ise "katılmama" talimatından haberi olmadığını belirten Cizre Belediye Başkanı oldu. DTP'liler 23 Nisan Çocuk Bayramı kutlamalarına katılmama nedenini "taş attıkları için cezaevinde tutuklanan çocuklar" olarak gösterdi. DTP Genel Başkanı Ahmet Türk, "Bırakın çocuklar dağa değil okula gitsin" dedi.

İKİ GÜNDE İKİ EYLEM
Başkent Ankara ve tüm illerde yapılan 23 Nisan törenlerine DTP'nin protestosu damgasını vurdu. DTP, PKK'ya yönelik operasyon kapsamında gözaltıları protesto amacıyla iki ayaklı eylem gerçekleştirdi. Önceki gece sabah 08.00'e kadar Meclis Genel Kurulu'nda sabahlayan DTP'liler gözaltına alınan parti yöneticileri ve çalışanlarının serbest bırakılması için Meclis'in inisiyatif almasını istedi. DTP dün de, gözaltındaki çocukları gerekçe göstererek 23 Nisan kutlamalarını protesto etti. Anıtkabir'den Meclis resepsiyona kadar gün içinde yapılan tüm toplantıları protesto eden DTP'nin tek ayrıcalığı Genel Kurul özel oturumu oldu. Meclis özel oturumuna katılan DTP Genel Başkanı Ahmet Türk ve milletvekilleri gün içinde yapılan törenler ve resepsiyona ise katılmadı. Cizre Belediye Başkanı dışında DTP'li belediyeler de törenlere katılmayarak genel merkezin eylemine destek verdi.

ANKARA'YA YÜRÜYÜŞ
DTP yönetimi bugün belediye başkanları, Parti Meclisi üyeleri ve milletvekilleriyle birlikte Ankara'da kameraların karşısına geçecek. Oturma eylemi ve bayram protestosunun ardından gerçekleştirilecek eylemlere ilişkin bilgi verilecek. DTP, 17 Mayıs'ta tüm Türkiye'den Ankara'ya yürüyüş kararı alırken, ayrıca toplantılar ve mitinglerle gözaltılar protesto edilecek. DTP Genel Başkanı Ahmet Türk, iki günlük eylemin nedenini SABAH'a anlattı. Türk, "Çocuklar bizim geleceğimiz sloganı atılıyor. Bu nedenle böyle bir bayram kutlanıyor. Ancak çocukların cezalandırıldığı bir ortamda kutluyoruz. Bu TBMM, Cumhuriyet felsefesine, demokrasiye aykırı. Tepkilerini gösterdiler diye çocuklar cezaevlerine atılıyor" dedi. Çocukların taş attıkları için cezaevlerinde tutulmasının demokrasiye aykırı olduğunu söyleyen Türk, şöyle konuştu; "Bu demokratik bir sisteme aykırı. Bu tutum uluslararası alanda da büyük tepkiler toplayacaktır. Üç gün önce Londra'daydım. Parlamento'nun etrafında eylemler 7 gün sürdü. Polis bir kere bile müdahale etmedi. Türkiye'de olsa yüzlerce kişi gözaltına alınırdı. Bu çocuklar ne yaptı. Bir şeylere karşı duruşlarını ortaya koydu. Bırakın bu çocuklar dağa değil okula gitsin."

DTP'DEN RESMİ AÇIKLAMA
DTP'den yapılan yazılı açıklamada 23 Nisan'ın demokrasi ve özgürlüklerin yerleşmediği bir atmosferde, operasyonlar ve baskılar gölgesinde kutlandığı ileri sürüldü. Açıklamada, şöyle denildi; "Kürt çocukları ağır ceza mahkemelerinde ve tutuklu olarak yargılanıyor. 23 Nisan'ı her zamankinden daha buruk karşıladık. Halkın iradesinin yok sayıldığı, Meclisin saygınlığı ve rolünün giderek azaldığı bir dönemi yaşıyoruz. Askeri vesayetin en ağır etkilerinin açık bir şekilde hissedildiği bu dönemde, halkın egemenliği üzerine atılan hamasi nutukların da bir kandırmaca olduğu açıkça ortadadır."