kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
24 Nisan 2009, Cuma
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Günaydın Cuma Cumartesi Pazar Emlak Buzz
 
24 Saat
24 Saat
Doğal yoğurt özleyenler bir gün yollarını Fatih'e düşürmeli.

91 yıllık yoğurtçu

MELİS D. ÇALAPKULU
23.04.2009
Pek çok kişinin aklını karıştıran konulardan biridir yoğurt. Bir yandan marketlerden aldığımız yoğurtlar, uzun süre dayanması için kullanılan katkı maddeleri nedeniyle içimize sinmezken diğer yandan da evde yoğurt yapmaya ya üşenir ya da tutturamayız. Ayrıca evde yaptığımız yoğurdu hangi sütle yapıyoruz sonuçta... Geçtiğimiz günlerde yeme-içme kültürü yazarımız Ahmet Örs'ün tavsiyesiyle 'doğal yoğurt' yemek üzere Fatih'teki bir yoğurtçuya gittim. Adı Barbaros.
Fatih civarında çok ünlü.
Aslında burada sadece yoğurt değil, pek çok süt ürünü satılıyor. Peynir çeşitleri, tereyağı, sütlü tatlılar, kaymak...
Kaymak manda sütünden yapılıyormuş. Hemen alıp, evde balla denedim. Gerçekten çok lezzetliydi ve yoğun tadı uzun süre damakta kalıyordu.
Yoğurdu ise market yoğurtlarına alışmış birine 'su gibi' hissi verecek kadar hafif ama lezzetliydi. Tatlılardan tavuk göğsü ve keşküllü denedim; mis gibi süt kokusu geliyordu.
Tavuk göğsünde gerçekten tavuk eti kullanılmıştı. Ayrıca kazandibi, krem şokola, su muhallebisi, aşure de vardı.
Sütün kaynağını sorduk, Çatalca'nın çeşitli köylerinden, günlük geliyormuş. Sonra öğrendik ki Barbaros'un şu anki sahipleri üçüncü kuşakmış.
Dedeleri Abbas Kurap, Osmanlı döneminde Yugoslavya'da yaşarmış ve 1908'de İstanbul'a gelip Beşiktaş'taki Barbaros Hayrettin Paşa İskelesi'nde süt ürünleri imalatı yapmaya başlamış. 1918'de de kayıtlara geçmiş. O nedenle kuruluş 1918 diye belirtiliyor. O zamanlardan beri de Çatalca'dan, aynı üreticilerden alıyorlar sütü.
Tatlıları da Osmanlı döneminden kalma, orijinal tarişerle yapıyorlar.
Barbaros'un Fatih'te iki şubesi var. Biri İskenderpaşa Mahallesi'nde, diğeri Hocaüveyz Mahallesi'nde. Yolunuz Fatih'e düşerse, yoğurt ve tatlılarından deneyebilirsiniz. Hemen buzdolabına koyabilecekseniz, kaymak ve tereyağı da alın. Tel: (0212) 523 00 30