kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
22 Nisan 2009, Çarşamba
Sabah
 
Haberler Spor Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Magazin Sağlık Televizyon Yazarlar Kültür Sanat
 
24 Saat
24 Saat

Bahar yorgunluğuna sebze yiyerek direnin

17.04.2009
Bahar yorgunluğuna yenik düşmemek için öğün atlamamak gerektiğine dikkat çeken beslenme uzmanı Sevil Nas Can, baharda enerjik kalabilmek için şu önerilerde bulundu.
* Öğün sayısını artırmak, sindirim sisteminizin zorlanmaması için çok önemlidir. Uzun süre aç kalmamalı ve birden yemeğe yüklenmemelisiniz.

ALKOL ALMAYIN
* Günlük sıvı tüketiminin artırılması, baharda değişen hormonal ve çevresel etkilerin vücudunuzda yaratacağı ödemi (şişkinliği) azaltır. Günde ortalama 10-14 bardak arası su tüketin.
* Kola ve kahve gibi kafein içeriği yüksek içecekler ve alkol tüketimi, vücuttaki ödemi arttıracağı için onların yerine su, az tuzlu ayran, yarım yağlı süt ve taze sıkılmış meyve suları için.
* Yatmadan önce uyumaya yardımcı, rahatlatıcı ve sindirim düzenleyici bitki çaylarını (rezene çayı-yeşil çay gibi) içmeniz faydalı olur.

FAZLA TUZ YORAR
* Aşırı tuz tüketimi, vücutta su birikimini artırarak yorgunluk hissi vereceğinden fazla tuz tüketiminden kaçının.
* Hamur işleri, şerbetli tatlılar, pilav, makarna ve ekmek; uyku ve yorgunluk halini artıracağı için ölçülü tüketin. Bunların yerine, kepekli ve tam tahıllı yiyecekler, sütlü tatlılar tercih edin.