kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
21 Nisan 2009, Salı
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Çizerler
Sabah Günaydın Cuma Cumartesi Pazar Buzz
 
24 Saat
24 Saat
MELİHA OKUR

KKTC 'serbest bölge' ile umut arıyor

Türk devleti hata yapmaya bayılıyor; iş bitirmeyi bilmiyor. Bunun en iyi örneği Kıbrıs. Kıbrıslı Türkler, daha 5 yıl önce "Yes be annem" demiş, AB'den yana tercihte bulunarak ödül beklemişti. Olmadı, bu kez seçim sandığından " No be babam!" çıktı. Kıbrıslı Türkler başka bir yolculuğa yelken açtı.
Peki, ne oldu?
Çok net söyleyelim. Türkiye, Kıbrıs politikasını doğru yönetemedi!.. İki taraflı çözüm bulunmadan Güney Rum Kesimi'nin AB'ye girişine yeşil ışık yaktı. Kıbrıs sorunu garantör ülkeleri aştı, AB sorununa dönüştü.
Yetmedi, Kıbrıslı Türkler, 2004'te çözüm adına Birleşmiş Milletler'in sunduğu barış içeren "Annan Planı'na evet" dedi, ödül yerine ceza yedi! "Barışa hayır!" diyen Güney Rum Kesimi ise sorun olduğu gibi bırakıldığı için ödüllendirildi.
Kıbrıslı işadamı Mehmet Kıral'a, "Kuzey Kıbrıs'ta ne oldu?" diye sorunca espriyle karışık, "Ödünç alınan oylar geri verildi," dedi. Eskinin katı Ulusal Birlik Partisi (UBP), daha esnek ve ılımlı bir partiye dönüşüp, 26 milletvekili çıkarmayı başarmış.
İktidardaki, solu temsil eden Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) ancak 15 sandalye alabilmiş.
Seçime giren diğer 3 parti ise 9 milletvekilini aralarında paylaşmış.
Kuzey Kıbrıs'ta ekonomik kriz tavan yapmış, ortalığı kavuruyor, ülkede çarklar dönmüyor. İşsizlik almış başını gitmiş. Maaşlar gecikmeli ödeniyor. Turizm ve ticaret sektörü felç olmuş. Rum kesimi ile yapılan sınır ticareti durmuş! Esnaf zor durumda.
Kuzey Kıbrıs halkı, "Artık ülkenin gerçeklerini görme zamanı geldi. Ülkede çok ciddi bir kamu kamburu var. Nüfusun büyük bölümü kamuda çalışıyor. KİT'ler çok hantal" diyor.
Kıbrıslı Türkler, bu kez farklı çözüm yolu arıyor.
35 yıldır ambargo altında ezilen Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ne (KKTC) acilen taze para gerekiyor! Tamam da, para nereden gelecek? Ekonomik güçsüzlük siyasi açıdan bölünme demektir. Kolay teslimiyet sağlar. Türkiye, yıllardır destek veriyor, fakat verilen destek yeterli değil ki! KKTC'ye ek gelir yaratacak yeni alanlar lazım.
Ülkenin en önemli gelir kaynaklarından biri narenciyeydi. Asil Nadir, sorunu nedeniyle narenciye bitti; KKTC bir daha kendine gelemedi.
Sözün özü, "Barışa 'evet' diyenleri mağdur etmeyeceğiz!" diyenler artık sözünü tutmalı.
Garantör ülke olarak Türkiye, bu konuda bastırmalı. Kuzey Kıbrıs'a iş ve aş lazım. O yüzden seçimin galibi UBP yeni bir proje hazırlamış; KKTC'yi " Serbest Bölge" yapacağım diyor. Hedef, KKTC'yi Dubai'ye rakip yapmak! Gümrük duvarlarını kaldırıp ticareti artırmak.
Güney Rum Kesimi'nde İngiliz Üssü var! Kuzey Türk Kesimi'ne bir ABD Üssü olamaz mı? İşte o zaman görün siz, ortada sorun filan kalmaz...


Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubuna aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.
Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.

Ayrıntılar için lütfen tıklayın