kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
21 Nisan 2009, Salı
Sabah
 
Haberler Spor Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Magazin Sağlık Televizyon Yazarlar Kültür Sanat
 
24 Saat
24 Saat

'Dikkatsizlik körlüğü' için bir kadeh yeterli!

PROF. DR. MEHMET ÖZ
PROF. DR. MEHMET ÖZ
17.04.2009
Bir tek atıp, direksiyon başına geçenlerdenseniz bu yazıyı iyi okuyun! Çok az alkol bile dikkati yeterince dağıtabiliyor..
Bir kokteyl içtikten hemen sonra direksiyon başına geçebileceğinizi mi düşünüyorsunuz? O kadar da çabuk değil! Bir kadeh içki içen bir gruba bir video seyrettirilmiş ve basketbolcuları saymaları istenmiş. Yüzde 82'si oyuncuların arasındaki goril kostümlü adamı fark edememiş! Ayık insanlar bu tüylü primatı daha çabuk görmüş.

Geyik miydi hayatım?
Yolda giderken bir köpeği, çocuğu, bisikletli bir adamı ya da bozulmuş arabayı görme ihtimalinin yüzde 82 zayıf olduğunu bildiğiniz bir sürücünün arabasına biner misiniz? Hiçbirimiz binmeyiz. Çok az miktar alkol bile 'dikkatsizlik körlüğü' adı verilen durumun ortaya çıkmasına yol açıyor. Bu da, başka bir şeye bakarken (yol işareti gibi) çok bariz olan bir şeyi gözden kaçırmanıza neden oluyor. (Yoldaki bir geyik miydi hayatım?) Ve en korkulu bölüm: Yetişkinlerin yarısı, ayıkken bile görüş alanlarındaki büyük objeleri gözden kaçırabiliyor. Bir başka ifadeyle, insan zihni aynı anda birden fazla detaya dikkat edebilir.

Gözden kaçırılıyor
Ancak, belirli bir şeye odaklanmışsanız diğerlerini gözden kaçırmanız işten bile değildir. Bu duruma bir de alkolü eklerseniz, daha büyük bir probleminiz var demektir. (Çok az miktarda bile olsa...) Basketbol oyuncuları arasındaki gorili fark etmeyen insanların kadında sadece yüzde 0.04 oranında alkol varmış. Üstelik bu oran, birçok eyaletteki yüzde 0.08'lik yasal sınırın altında. Özet olarak; araba kullanıyorsanız bir kadeh margarita içtiğinizde, otomobilin anahtarlarını maden suyu içen arkadaşınıza verin!