kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
20 Nisan 2009, Pazartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

İki kişi, bir nikâh üç ayrı belediye

Bülent DEĞERLİ
19.04.2009
Evleneceksiniz... Ama ikamet ettiğiniz ilçeyle nikâhın kıyılacağı ilçe farklı. O halde sağlık raporu alabilmek için 3 kurum arasında mekik dokuyacaksınız. Tıpkı Sabah editörü Bülent Değerli ve nişanlısı gibi..
Yaz ayları yaklasıyor. Malum "evlilik mevsimi..." Dünyaevine girmeyi planlayan çiftlerden biri olarak ben ve nişanlım da kolları sıvadık başvuru için.
Ve gördük ki kronik bürokrasi hastalığı sarmış her yanı. Neyse ki yetkililer çok anlayışlı ve yardımcı. Her gün yüzlerce kez duydukları sorulara, sabırla yanıt veriyorlar.
"Turp gibisiniz, evlenebilirsiniz" denmesi için kan testi ve akciğer filmi almak şart. Tabii alınması gereken belgeler dışında... Bendenizin ikameti Şişli, nişanlım Esra Sokullu'nunki Üsküdar'da. Nikâh ise Kadıköy sınırlarında.
Bürokrasi için ideal ortam.

ÇALIŞANLAR ÇOK SABIRLI
-PAZARTESİ 09.30: Feriköy'deki Sağlık İşleri Müdürlüğü Merkez Laboratuvarı'ndayız.
Yetkililer ilk müjdeyi veriyor: "Tahlili burada yapılabilir ama nikâh Kadıköy'de olduğuna göre, röntgeni Verem Savaş Dispanseri'nde çektireceksiniz.
Nikâh Şişli'de olsa, dükkân sizin..." Mübarek havuz problemi!.. "İki genç, farklı ikametlerle, 3. bir ilçede evlenmek isterse, ilk hangisi cayar?" Kan tahlili kabul ediliyor ama akciğer filmi edilmiyor. Niye acaba? Bir biz mi bilmiyoruz acaba bu işleyişi ve nedenini?
-PAZARTESİ 09.50: 5. kata çıkıp kan veriyoruz. Sonuçlar 3 güne çıkıyor.
Tekrar girişe inip işlemleri dinliyoruz. Yetkililer tecrübeli: "Işıklardan sağa sonra ilk sağa dönün, Merkez Sağlık Ocağı var.
Form alıp Verem Dispnaseri'ne gidin. Korkmayın çok yakın, köşeden dönüp..." Artık ne kadar umutsuz ve şaşkın baktıysak, sil baştan anlatıyorlar herşeyi.
-PAZARTESİ 10.45: Merkez Sağlık Ocağı... Kısa beklemeden sonra gerekli formları dolduruyoruz. Ama "Hangi ışıktı, kaçıncı sola dönecektik" derken unuttuk gitti Verem Savaş'ın yerini. Adres soruyoruz tekrar orada.
-PAZARTESİ 11.20: Film çekiliyor.
-PERŞEMBE 12.15: Sonuçlar çıktı.
Soluğu laboratuvarda alıyoruz. Ama kapı duvar. Zira onlar da öğle tatilinde. Gel gelelim bizim de işe dönmemiz lazım. Neyse ki şeflerimiz anlayışlı (!): "Yeter evlensin artık şu adam, yoksa başımıza kalacak!"
-PERŞEMBE 13.05: Sonuçları alıp alt katta onaylatıyoruz.
Ver elini Verem Savaş Dispanseri.
-PERŞEMBE 13.45: Röntgen neticesi elimizde, pazartesi 2. adres olan sağlık ocağına koşturuyoruz. Mesai kaçıyor bu arada.
-PERŞEMBE 14.30: Sırada bekleyip raporları veriyoruz.
Danışmada gerekli işlemleri yapıp bizi doktorun yanına yolluyorlar. Gene bir süre bekleyip, evrakları imzalatıyoruz. Bitmedi...
Tekrar danışmaya gidiyoruz ve protokoller veriliyor. Tam bu anda genç bir damat adayı giriyor içeri: "Evlilik başvurusu ne kadar sürer?" "2-3 gün..." "Yapmayın!.. Ben 2-3 saat sanmıştım." Biz de öyle sanmıştık arkadaşım...