kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
19 Nisan 2009, Pazar
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Gazze'de tansiyon yükseliyor

CİHAN
Giriş Saati : 19.04.2009 15:30
Güncelleme : 19.04.2009 20:21
Yeni Haber
Gazze'yi kontrol eden Hamas'la İslami Cihad grubu arasında çatışmalar çıktığı öne sürülüyor...
Gazze'nin Mısır sınırına yakın yerlerde meydana gelen çatışmaların sebebi bilinmiyor. Görgü tanıklarına göre Şabura mülteci kampında meydana gelen çatışmalarda patlayıcılar ve makineli tüfekler kullanıldı.

Çatışmaların Hamas'ın silahlı kanadı İzzettin el Kassam Tugayları ile İslami Cihad'ın silahlı kanadı Kudüs Süvarileri arasında gerçekleştiği öne sürülüyor. Hamas ve El Fetih'e göre çok daha küçük olan İslami Cihad, daha sert yapısıyla biliniyor.

Filistin El Kuds gazetesinin haberine göre İslami Cihad Rafah'taki mensuplarına alarm durumunda olmalarını istemişti. Filistinli kaynaklar iddialar konusunda yorum yapmazken, Hamas ve İslami Cihad'a mensup üst düzey yetkililerin bir araya gelerek gerginliği sona erdirmeye çalıştığı ifade ediliyor.

2005 seçimlerinde büyük bir zaferle çıkmasına rağmen hükümet kurmaları engellenen Hamas, 2007 yılında Gazze'de düzenlediği bir operasyonla bölgeyi tamamen kontrol altına almış, ancak El Fetih'le gerçekleşen çatışmalarda 600'den fazla Filistinli hayatını kaybetmiş, bu durum Filistin tarihine kara bir leke olarak geçmişti.

Filistin toplumunun Hamas ve El Fetih taraftarları olarak ikiye bölünmesine sebep olan bu gelişmeden sonra Gazze büyük bir insani dramla karşılaşmış İsrail'in ekonomik ablukasına maruz kalmıştı.

İzzettin Kassam Tugayları ve El Fetih'in silahlı kanadı Aksa Şehitleri'ne nispeten çok daha küçük ancak çok daha savaşçı oldukları bilinen Kudüs Süvarileri kamuoyunda çok fazla bilinmiyor.

Ocak ayında sona eren İsrail'in 22 günlük Gazze saldırıları sırasında Hamas gibi çok büyük bir varlık gösteremeyen İslami Cihad, daha sonra İsrail'e yönelik gerçekleşen roket saldırılarından sorumlu tutulmuştu. Hamas bazı grupları kontrol altına alamadıklarını duyurmuştu.