kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
19 Nisan 2009, Pazar
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

"Yabancı dil eğitimi yetersiz"

AA
Giriş Saati : 19.04.2009 09:02
Güncelleme : 19.04.2009 22:15
Yeni Haber
Yapılan araştırmaya göre öğretmenler liselerde okutulan yabancı dil dersinin yetersiz olduğunu düşünüyor...
Eğitim-Bir-Sen tarafından yapılan "Yabancı Dil Öğretim Programlarının Etkinliği Araştırması", öğretmenlerin liselerde okutulan yabancı dil dersinin çok yetersiz olduğunu düşündüğünü ortaya koydu. Araştırmaya göre, öğretmenler, yabancı dil öğretimi için gerekli olan materyal, araç ve gereçlerin de yeterli olmadığını savunuyor.

Eğitim-Bir-Sen Stratejik Araştırmalar Merkezi, Yabancı Dil Öğretim Programlarının Etkinliği Araştırması ile öğretmenlerin; okullarda öğretilen yabancı dilin ne kadar yeterli olduğu yönündeki düşüncelerini ortaya çıkardı. 22 ilde yüz yüze anket tekniği ile 318 ortaöğretim öğretmeniyle yapılan araştırmaya göre liselerde okutulan yabancı dil, kesinlikle yetersiz. Araştırmaya katılanların yüzde 45.3'ü İngilizce öğretmeni, yüzde 42.5'i branş öğretmeni, yüzde 8.5'i sınıf öğretmeni, yüzde 3.8'i ise diğer öğretmenlerden oluşuyor.

İNGİLİZCE ÖĞRETMENLERİ, YABANCI DİL DERSİNİ YETERSİZ GÖRÜYOR
Araştırmaya göre, öğretmenlerin yüzde 73.6'sı mevcut yabancı dil öğretim programlarını yetersiz ve kesinlikle yetersiz olduğunu düşünürken yüzde 20.8'i kısmen yeterli buluyor. Öğretmenlerin sadece yüzde 5.6'lık kısmı okutulan yabancı dil dersini yeterli olarak görüyor.

Liselerdeki İngilizce öğretmenlerinin ise yüzde 68'i gibi büyük bir kısmı mevcut yabancı dil öğretim programlarının yetersiz olduğuna inanıyor.

Ankete katılan öğretmenlerin yüzde 85.2'si ise lisede okutulan yabancı dil öğretiminin yükseköğretime gidecek gençler için yetersiz olduğunu ifade ederken öğretmenlerin yüzde 11'i "kısmen yeterli" olarak görüyor. Öğretmenlerin sadece yüzde 3.8'i lisede okutulan yabancı dil dersini yükseköğretime gidecek gençler için yeterli olarak görüyor.

İngilizce öğretmenlerinin ise yüzde 82.7'si yabancı dil öğretiminin yükseköğretim için yetersiz olduğunu belirtiyor.

ÖĞRETMENLERE GÖRE YABANCI DİL İÇİN MATERYAL DE EKSİK
Araştırmaya göre, öğretmenlerin yüzde 75.8'i yabancı dil öğretimi için gerekli olan materyal, araç ve gereçlerin yetersiz olduğunu düşünürken, yüzde 17.9'u kısmen yeterli olduğunu, yüzde 6.3'ü ise yeterli olduğunu ifade ediyor.

İngilizce öğretmenlerinin yüzde 73.6'sı ise yabancı dil öğretimi için gerekli olan materyal, araç ve gereçlerin yetersiz ve kesinlikle yetersiz olduğunu belirtiyor.

"YABANCI DİL OKUL ÖNCESİNDE BAŞLATILMALI"
İngilizce öğretmenlerinin yüzde 81.9'u ile diğer alan öğretmenlerinin yüzde 54'ü, yabancı dil öğretiminin okul öncesinden başlanarak ve daha yoğun bir şekilde verilmesi gerektiğini kaydediyor.

Araştırmaya göre, öğretmenlerin yüzde 13.2'si ise yabancı dil dersinin ortaöğretimden itibaren verilmesi gerektiğini, yüzde 9.7'si mevcut durumun yeterli olduğunu, yüzde 1.6'sı üniversiteden itibaren verilmesi gerektiğini, yüzde 8.8'i ise okuldaki öğretimin dışında kurs sistemi uygulanarak verilmesi gerektiğini dile getiriyor.

ÖĞRETMENLER: "MÜFREDAT GÖZDEN GEÇİRİLMELİ, DERS SAATİ ARTIRILMALI"

Araştırmaya göre, öğretmenlerin yabancı dil öğretim programları hakkındaki istek ve önerileri ise şöyle:

"Materyal ve araç-gereç eksikliği giderilmeli, Dil laboratuarları kurulmalı, Gramer ağırlıklı değil de güncel hayata uygun pratik konuşma dilinin öğretilmesi, Müfredat ağır, yeniden gözden geçirilmeli, Hazırlık sınıfları oluşturulmalı, Ders saatleri arttırılmalı, Pratik yapabilme imkanı sağlanmalı ve buna ağırlık verilmeli, yabancı dilin önemi benimsetilmeli, kalabalık sınıflar azaltılmalı, hizmetiçi eğitimler yoğun olarak verilmeli, yabancı dil öğretimi küçük yaşlarda verilmeli, mevcut kitaplardaki konular çok dağınık, buna çekidüzen verilmeli."