kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
19 Nisan 2009, Pazar
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

KKTC'de UBP tek başına iktidar

AA
Giriş Saati : 19.04.2009 08:29
Güncelleme : 20.04.2009 00:28
Yeni Haber
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde (KKTC) bugün yapılan milletvekilliği erken genel seçimlerinde oyların yüzde 95'i sayıldı

KKTC genelindeki 620 sandıktan 590'ı açıldı.

KKTC genelinde toplam 5 ilçede, açılan 590 sandıktan çıkan oyların, seçim pusulasındaki sıralarına göre, siyasi partilere dağılımı, oy oranları ve çıkaracağı millevekili sayısı şöyle:

-Ulusal Birlik Partisi (UBP): 585.015 (yüzde 44,01) 26 milletvekili
-Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP): 387.717 (yüzde 29,17) 15 milletvekili
-Demokrat Parti (DP): 142.607(yüzde 10,73) 5 milletvekili
-Birleşik Kıbrıs Partisi (BKP): 31.981 (yüzde 2,41)
-Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP): 90.837 (yüzde 6.83) 2 milletvekili
-Halk İçin Siyaset Partisi (HİS): 6.535 (yüzde 0,49)
-Özgürlük ve Reform Partisi (ÖRP): 83.841 (yüzde 6,31) 2 milletvekili

Bu sonuçlara göre, yüzde 5 olan ülke barajını aşan UBP, CTP, DDP, TDP ve ÖRP meclise giriyor.
KKTC Cumhuriyet Meclisinin 50 yeni üyesini belirlemek amacıyla saat 08.00'de başlayan oy verme işlemi saat 18.00'de sona erdi.

Kayıtlı 161 bin 373 seçmenin oy kullandığı seçimde, milletvekili olabilmek için 7 siyasi partiden 345, bağımsız olarak da 8 aday yarıştı.

Lefkoşa'da 50 bin 653, Gazimağusa'da 42 bin 325, Girne'de 30 bin 428, Güzelyurt'ta 21 bin 17 ve İskele'de de 16 bin 950 seçmen oy kullanabildi.

Kıbrıs Türk siyasi tarihinin 1976'dan beri 10. genel seçimi olan seçimde, seçmenlerin oyuna talip partiler, oy pusulalarındaki sıralarına göre şunlar:

Ulusal Birlik Partisi (UBP)
Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP)
Demokrat Parti (DP)
Birleşik Kıbrıs Partisi (BKP)
Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP)
Halk İçin Siyaset Partisi (HİS)
Özgürlük ve Reform Partisi (ÖRP)
ÖRP ile TDP seçimlere ilk kez giriyor.

TDP, Toplumcu Kurtuluş Partisi (TKP) ile Barış ve Demokrasi Hareketi'nin (BDH) birleşmesiyle kuruldu. TKP, UBP ile yaptığı koalisyonda, 1998-2001 yılları arasında hükümette yer almıştı.

BÖLGELERİN ÇIKARACAĞI MİLLETVEKİLİ SAYISI

Seçimlerde, bölgelerin çıkaracağı milletvekili dağılımı ise şöyle:
Lefkoşa: 16
Gazimağusa: 13
Girne: 9
Güzelyurt: 6
İskele: 6
KKTC genelinde yüzde 5 seçim barajını aşan partilerle adaylar, oy oranına göre Mecliste temsil edilme şansı bulacak.

SİYASİ PARTİ LİDERLERİ OYLARINI KULLANDI

KKTC'de Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Genel Başkanı ve Başbakan Ferdi Sabit Soyer, bugün yapılan seçimin sonucunun partisinin lehine olacağına inandığını söyleyerek, "Kazanan Kıbrıs Türk halkı olmuştur, ilerleme olmuştur, bunun için mutluyum" dedi.

Başbakan Soyer ve eşi Dudu Soyer, oyunu Gazimağusa'daki Şehit Zeki Salih İlkokulunda kullandı. Okula gelişinde sandık ve güvenlik görevlileriyle tek tek tokalaşan Soyer, daha sonra eşiyle birlikte 64 no'lu sandıkta oyunu kullandı.

Soyer, oy vermesinin ardından basına yaptığı açıklamada şunları söyledi:

"Kıbrıs Türk halkının bu topraklarda, Kıbrıs'ın geleceğini belirlemeye hak sahibi bir halk olduğunu, demokratik yaşantısıyla, kurumsallaşmış yapısıyla bütün dünyaya yeniden kanıtlamasının mutluluğunu yaşıyorum.

Referandum hakkını kullanarak, bütün dünyaya Kıbrıs'ın geleceğinde Kıbrıslı Rumlar kadar adanın geleceğini belirlemeye hak sahibi, ehil ve yetkin bir halk olarak Kıbrıs Türk halkı, bu seçim dönemini oldukça demokratik, her türlü çatışmadan uzak bir şekilde geçirmiştir."

Kıbrıs Türk halkına, bütün siyasi partilere, Yüksek Seçim Kuruluna ve polis örgütüne teşekkür eden Soyer, "Elbette sonucun CTP lehine olacağına inanıyorum ama kazanan Kıbrıs Türk halkı olmuştur, ilerleme olmuştur, bunun için mutluyum ve geleceğe çok daha iyi sonuçlarla gideceğiz" diye konuştu.

Yorgun olup olmadığının sorulması üzerine Soyer, elbette yorgun olduğunu ama çok mutlu olduğunu ifade ederek, insanların yaşanan sıkıntıları aşmaya çalışan bir yapıda olduklarını gördüğünü söyledi.

Dudu Soyer de "Ben de çok mutluyum ve inşallah zafer bizim olacak diye düşünüyorum" dedi.

Gazimağusa ilçesinde bugün ayrıca, Ulusal Birlik Partisi (UBP) Genel Başkanı Derviş Eroğlu'nun ve Özgürlük ve Reform Partisi (ÖRP) Genel Başkanı Turgay Avcı'nın oy kullanması bekleniyor.

KKTC'deki oy verme işlemi 18.00'de sona erecek. Seçimlerde 7 siyasi parti yarışıyor.

CUMHURBAŞKANI TALAT, OYUNU GİRNE'DE KULLANDI

KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, seçim kampanyası döneminde söylenen acı sözlerin unutulması ve geleceğe umutla bakılması gerektiğini söyledi.
Cumhurbaşkanı Talat, oyunu, eşi Oya Talat'la birlikte Girne 19 Mayıs Türk Maarif Kolejindeki 70 numaralı sandıkta kullandı.

Talat, yaptığı açıklamada, oy kullanma görevini yerine getirdiklerini belirterek, "Demokrasimiz için hayırlı olmasını diliyorum" dedi.

Kıbrıs Türk demokrasisinin çok yeni olmadığını, vatandaşların en sakin şekilde demokratik görevlerini yerine getirdiğini ifade eden Talat, "Dünyanın birçok ülkesinde seçim şiddet birlikte anılırken, KKTC'de, müteşekkirim ki tüm halkıma, böyle bir olay bugüne kadar neredeyse hiç olmamıştır. Aynı şekilde, bugün sakin bir seçim geçirip demokrasimizde bir dönüm noktasını daha aşmış olacağız. Bu seçim gerçekten önemli, her seçim gibi önemli" diye konuştu.

Seçim sonucunun Kıbrıs Türk halkının iradesini yansıtacağını belirten Cumhurbaşkanı Talat, şöyle devam etti:

"Bu iradenin güzel günlere, mutlu günlere yol açmasını diliyorum. Bugün halk konuşuyor. Bugüne kadar siyasiler konuştu. Büyük bir kampanya yürüttü siyasi partilerimiz. Bu kampanyalarında zaman zaman birbirlerine acı şeyler de söylediler. Yalnız unutulmamalıdır ki, yarın yine herkes birbirinin yüzüne bakacak, elini sıkacak. O nedenle kampanya döneminde söylenen acı sözler unutulmalı. Geleceğe umutla bakılmalı. Bugün de yine dostluk ve kardeşlik içinde bir seçim geçirerek yarın yüz yüze bakma, el sıkma, hükümet kurma vesaire hazırlıkları için hazır olunmalı, onun zemini hazırlanmalı. Bu açıdan seçimin hayırlı ve uğurlu olmasını diliyorum."

Cumhurbaşkanı Talat, oyunu ne şekilde kullandığının sorulması üzerine, "Oy biliyorsunuz gizlidir, o konuda bir açıklama yapılmaz" dedi.

Cumhurbaşkanı Talat, oyunu kullandıktan sonra, diğer sandıkları gezerek, görevlilerle selamlaştı ve oy kullanmak için gelen vatandaşlarla bir süre sohbet etti.