kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
19 Nisan 2009, Pazar
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

"Obama'nın ifadeleri çığır açtı"

ANKA
Giriş Saati : 19.04.2009 14:56
Güncelleme : 19.04.2009 17:53
Yeni Haber
ABD Başkanı Barack Obama'nın Türkiye'de yaptığı konuşmalara ilişkin olarak "Ilımlı İslam"a atıf yapmaktan vazgeçerken "laiklik" e vurgu yapması "ümit verici" olarak nitelendirildi. ..
Jerusalem Post gazetecince yayınlanan bir makalede "Obama'nın, Türkiye'den Müslüman dünyasına verdiği mesajı, çığır açan bir gelişme haline getiren, İslam'a saygı ifadeleri değil, başkanın laiklik kavramını rehabilite etmeye niyetli gibi görünmesidir" denildi.

ABD'deki John Hopkins Üniversitesi ile İsveç'teki SAIS Enstitüsü'nün ortak merkezi Orta Asya-Kafkas Enstitütü ve İpek Yolu Etüdleri Programı'nın üst düzey uzmanlarından Halil Magnus Karaveli, Jerusalem Post'ta yayınlanan makalesinde ABD Başkanı Barack Obama'nın Türkiye'den İslam dünyansına verdiği mesajlarına dikkat çektikten sonra şunları yazdı:

"Görünüm kısmen aldatıcı olabilir. Bush Yönetimi, ABD'nin, İslam'a karşı bir haçlı sefer yürüttüğü algılamasını yaratmak ve sürdürmekle birlikte gerçekte İslam dünyası için, başta Türk versiyonu olmak üzere, "Ilımlı İslam'ın şampiyonluğunu yaptı. Sonuç olarak ABD, laik Türkiye'ye karşı İslami muhafazakarlık ile güç birliğini yaptığı izlemini yarattı.

Obama'nın yaklaşımının umut verici olan yönü, "Ilımlı İslam'a göndermelerleri terketmesidir. Obama'nın, Türkiye'den Müslüman dünyasına verdiği mesajı, çığır açan bir gelişme haline getiren, İslam'a saygı ifadeleri değil, başkanın laiklik kavramını rehabilite etmeye niyetli gibi görünmesidir."

Makalede Obama'nın TBMM'deki konuşmasında "laik demokrasi"den "Atatürk'ün hayatının en büyük eseri" gibi sözettiği vurgulanırken Obama'nın bu ifadelerinin., Türkiye'de "laik reformların travma yarattığına inanan İslami muhafazakarları ve liberallerin görüşlerine yönelik adeta bir tahkir olduğu" öne sürüldü. Makalede şu görüşleri dile getirildi :

"MEDENİYETLER ÇATIŞMASI YOK, FİKİRLER ÇATIŞMASI VAR"

"Obama'nın Atatürk'ü rehabilite etmesi, Türk liberaller ve İslami muhafazakarları olumlu etkilemeyi başarmadı. Diğer yandan Pakistan ve başka yerlerde komplo hazırlayan radikal İslamcıların çok provokativ bulduğu kesin. On yıl önce Usame Bin Ladin, Ankara'daki Atatürk mozolesine bir saldırı planladı. 11 Eylül saldırısının ardından yayınladığı ilk video mejasında Atatürk'ün hilafeti kaldırmasını, 80 yıl önce İslam'a verilen dayanılmaz bir acı olarak niteledi."

Halil Magnus Karaveli, "Laiklik, İslam'da devrimci bir kavramdır. Bugüne kadar Atatürk'ün çabasının Müslüman dünyası benzeri yok" dediği makalesinde "Medeniyetler Çatışması yok ancak elbette ki dinin toplumdaki uygun yerine ilişkin bir fikirler çatışması var" ifadesini kullandı.