kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
17 Nisan 2009, Cuma
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Çizerler
Sabah Günaydın Cuma Cumartesi Pazar Buzz
 
24 Saat
24 Saat
ŞELALE KADAK

Sabancı Müzesi 9 resmi ilk kez 'köşk' dışına çıkarttı

Sabancı Müzesi, Picasso, Rodin ve Dali gibi birbirinden iddialı sergileri ard arda açınca, herkeste bir beklenti oluştu. Peki sırada ne var?
Kuşkusuz Sabancı Müzesi Müdürü Nazan Ölçer'in hayallerine yetişmek mümkün değil. 2009 için çok iddialı başka bir projesi olduğunu biliyorum.
Kriz nedeniyle sanata sponsorluk desteği veren şirketler geri de durunca, Ölçer'in pahalı projeler için 2010'u beklemesi gerekiyor.
Fakat yine de Sabancı Müzesi bu şartlarda kendinden söz ettirecek bir sergiyi açmayı başardı. Önceki akşam Sabancı Müzesi'ndeydim. Yüksel İnşaat'ın desteğiyle müze yönetimi, 'Batıya yolculukTürk Resim Sanatının 70 Yıllık Serüveni' adı verilen yeni bir sergiyi daha sanatseverlerle buluşturuyor.
Müzedeki açılış davetinde ayak üstü sohbet ederken; Nazan Ölçer, sergideki iki önemli detayı bir çırpıda anlatıyor. Şu anda Pera Müzesi'nde sergilenen Osman Hamdi'nin 'Kaplumbağa Terbiyecisi'nin bir başka versiyonu daha varmış ve Belma Simavi'nin özel koleksiyonunda yer alıyormuş. Şimdi bu resim de ilk kez sanatseverlerin karşısına çıkıyor
Bir de tabii Cumhurbaşkanlığı Köşkü'ndeki müzeden gelen 9 eser varmış ki bunlar da ilk kez köşkten dışarı çıkıyormuş. Diyeceğim o ki, Sabancı Müzesi yine sade vatandaşın kendi imkanlarıyla görmesinin mümkün olmayacağı eserlerden oluşan bir sergi düzenlemeyi başardı.
Küratör Ferid Edgü, 15 ressamın 150 eserini bir araya getirmeyi başarmış. Şeker Ahmet Paşa'dan, Halil Paşa'ya, Osman Hamdi Bey'den İbrahim Çallı'ya, Feyhaman Duran'dan Namık İsmail'e kadar pek çok değerli Türk ressamının eseri gün yüzüne çıkmış bu sergiyle. Türk resim sanatının geçmişine doğru güzel bir yolculuğa çıkaran sergiyi görmenizi tavsiye ederim.

Sabancı'nın çantası
Çöp Madam ! Sergi için verilen davette ev sahipliği yapan Güler Sabancı, beni görünce önce portföy çantasını gösterdi ve gülümseyerek, 'Bu da çöp madam! Müzede de satılıyor' dedi. En son Leyla Gencer'i anma gecesinde Sabancı'yı bu çantanın başka bir modelini kullanırken görmüştüm. Çok da hoşuma gitmişti. Neticede istese pahalı, marka gece çantası da kullanabilirdi. Ama işte son zamanlarda hep tercihini sosyal mesajı kuvvetli bu çantadan yana kullanıyordu.
Çöp Madam projesi Sabancı Üniversitesi tarafından hayata geçirilmiş ve hayatında hiç para kazanmamış kadınların iş gücüne katılması amaçlanmıştı. Pek de zahmetli bir işti. Kullanılmayan çikolata, dondurma ambalajları kullanılarak bir kadının bir çanta yapması en az bir gününü aldığını öğrenmiştim.


Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubuna aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.
Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.

Ayrıntılar için lütfen tıklayın