kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
16 Nisan 2009, Perşembe
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Çizerler
Sabah Günaydın Cuma Cumartesi Pazar Buzz
 
24 Saat
24 Saat
MELİHA OKUR

KEP düştü takke göründü!

Salı akşamı Ceylan Otel'de Referans gazetesinin "Hızlı balık" ödül törenini izledik. Ödülü alan şirketler yaşlı ama hızlı, törene katılan işadamlarının ise tadı tuzu yoktu. Masada yanımda oturan İzmir merkezli Can Gıda 'nın yöneticisi Timuçin Aksakal, "Çoğu işadamı yarın maaşları nasıl ödeyeceğini bilmiyor!" dedi.
Türkiye, küresel krizin etkilerini henüz yeni yeni hissetmeye başladı. Küçük ve orta ölçekli işletmeler zor durumda. Patronlar arasında "patronluktan işçiliğe" geçenler bile var. Bankalar ve büyük holdingler şimdilik rahat görünüyor. Şüphesiz bu kriz ilk planda onlara yaradı!..

Dün sabah Dedeman Otel'deydik. İstanbul Kültür Üniversitesi "EkonomiFinans Uygulama ve Araştırma Merkezi" tarafından düzenlenen " Ekonomik Krizler ve Çıkış Yolları" konulu panelde konuştuk. Finans Kulüp başkanı Dr. Tevfik Altınok oturumu yönetti. Kültür Üniversitesi'nden Profesör Zafer Tunca, Bankalar Birliği Genel Sekreteri Ekrem Keskin, MHP İstanbul Milletvekili Mithat Melen, Vatan Gazetesi Yazarı Ali Ağaoğlu ile birlikte krizden çıkışın yollarını tartıştık.
Mithat Melen dedi ki: "Biz, çok tembeliz!" Doğru söze ne denir!.. Sıcak para Türkleri uyuşturmuş. Üretmiyoruz...
Gelen sıcak parayı toprağa taşa, tuğlaya yatırdık. Bol bol lüks villa, gereksiz yere alışveriş merkezleri yaptık. Bunun bedelini elbette ödeyeceğiz.
Bedel, işsizlik!..
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), "Ocak ayında işsizlik yüzde 15.5" dedi. Tarım dışı işsizlik ise yüzde 19. Bu bir rekor! Ama biz artık "rekor" demiyoruz. Şubat ayında işsizlikte yine rekor kıracağımızı biliyoruz. O yüzden rotayı sapan hedeflere çeviriyoruz. Daha iki gün önce Katılım Öncesi Ekonomik Program (KEP ) açıklandı. KEP'te 2009 için işsizlik öngörüsü yüzde 13.6'ydı. Hedef daha yolun başında saptı! KEP düştü, takke göründü. Ekonomide güven ne olacak?
Tarım dışı işsizliğe odaklanalım...
İşsizlikte alt sektörlere bakalım. Sanayide çarklar durmuş, bir yılda 316 bin, inşaat sektöründe 39 bin iş yok olmuş. Malum, Türkiye'de tarımda gerçek bir üretim ilişkisi yok! Hal böyle iken tarımda bir yılda 259 bin artışı var. Ocak ayında tarımda ne üretildi ki? Hiçbir şey! Demek ki; kentten köye göç hızlanmış.
Tersine göç iyi analiz edilmeli!
Hizmetler sektöründe ise bir yılda 170 bin kişi işe girmiş.
Türkiye'nin kadınları geleneksel tavrı bozmamış. Hizmet sektöründe erkekler işsiz, kadınlar ek iş yapıyor. Evlere günlük temizliğe gidiyor. Dikkatinize!..


Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubuna aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.
Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.

Ayrıntılar için lütfen tıklayın