kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
16 Nisan 2009, Perşembe
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Açılım yerine paket

16.04.2009
Başbuğ'un "Türkiye halkı" sözleri siyasilerde yankı buldu. DTP, "Sözde açılım değil somut paket istiyoruz" derken, AK Parti "Anayasa değişikliğinde de yer bulsun" dedi..
Genelkurmay Başkanı Org. İlker Başbuğ'un önceki gün Harp Akademileri'nde yaptığı yıllık değerlendirme toplantısında "Terörist de insandır" diyerek dağdan indirme için ek düzenleme istemesi ve "Türkiye halkı" vurgusu yapması Ankara'da siyaseti hareketlendirdi. DTP, "samimi bulmadığı" Başbuğ'dan "Sözde açılım değil Kürt sorununun çözümüne yönelik bir paket" isterken, AK Parti açılımın yeni anayasa değişikliğinde dikkate alınması önerisi yaptı. CHP ve MHP'nin yaklaşımı ise "Türkiye halkı" tanımının anayasada zaten yer aldığı şeklinde oldu. Partilerin görüşleri şöyle:

* DTP Grup Başkanvekili Fatma Kurtulan: Dağdakileri insan görmesi açılım değil. Onlar zaten insan. Önemli olan buna denk gelen bir siyasi tutum ortaya koyabilmek. Açıklama yaptığı dakikalarda bizim parti yöneticilerimizin, çalışanlarımızın gözaltına alınması manidardır. Kürt kimliği ve kültürüne özgürlük getiren bir anayasal güvence demokratik çözüm için etkin bir adım olur. Mevcut pişmanlık yasası kaç kez değiştirildi ama itibar eden olmadı. Yaşam bulmayan bu yasal düzenlemeler yerine köklü çözümü öngören bir paket ortaya konmalı. Kürt sorununun demokratik çözümü için koşullar olgunlaştı. Genelkurmay da dahil devletin bütün kademeleri bizi dinlemeli..

* AK Parti Diyarbakır Milletvekili İhsan Arslan: Atatürk'ten referans verdi. Genelkurmay Başkanımızın da bu bu gerçeği ifade etmesi umarım bazı yeni açılımlara ön ayak olur. Türkiyelilik üst kimliği Başbakanımızın uzun zamandan beri vurguladığı bir görüştü. İnşallah Anayasa değişikliğinde de bu görüş yer bulur.

* MHP İzmir Milletvekili Erdal Sipahi: Türkiye halkı tabiri zaten kullanılıyor. Kim hangi görüşü belirtirse belirtsin, alt kimlik, üst kimlik tartışmalarının Türkiye'ye zarar vereceğini düşünüyorum.

* CHP Grup Başkanvekili Hakkı Süha Okay: Türkiye halkı sözü Atatürk'ün sözlerinden alıntı. Bu Anayasada tanımlanan 66. maddedir zaten. Çok yeni bir söylem olarak değerlendirmek mümkün değil.

AKADEMİSYENLER
Bahçeşehir Üniversitesi Sosyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Nilüfer Narlı, Başbuğ'un "Türkiye Halkı" sözünün yeni bir açılım olarak görülebileceğini belirterek, "Eskiden Türkiyeli kavramını kullanmak bir çok insan için olumsuz çağrışımlar yapabiliyordu. Halbuki bugün Genelkurmay Başkanı Türkiyelilik kimliğiyle, böyle bir üst kimlikle, Anayasal vatandaşlık anlayışına vurgu yapmıştır" dedi. Siyaset Bilimci Prof. Dr. Alparslan Işıklı ise Başbuğ'un "Türkiye Halkı" sözünü, "ek bir çaba" olarak değerlendirdi. Prof. Dr. Işıklı, "Ancak bu çabayı her türlü bölücülük istismarlarına karşı bir tepki olarak değerlendirmek ve Türkiye Cumhuriyeti'nin temelinde yatan milliyetçilik anlayışının asla ırkçılık olarak yorumlanmasının doğru olmayacağını anlatmaya yönelik bir açıklama olarak algılamak gerekir" dedi. ANKARA HAZAL ATEŞ