kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
16 Nisan 2009, Perşembe
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

TBMM'de Kürtçe konuşmaya takipsizlik

AA
Giriş Saati : 16.04.2009 17:12
Güncelleme : 16.04.2009 17:20
Yeni Haber
CHP Grup Başkanvekili Kemal Anadol, Türkiye'de Kürtçe konuşmanın yasak olmadığını, ancak Anayasaya göre resmi dilin Türkçe olduğunu, bu nedenle TBMM Genel Kurulunda Türkçe'den başka dille konuşma yapılamayacağını söyledi.

Anadol, Mecliste gazetecilerin soruları üzerine, partisinin TBMM Grup Toplantısında Kürtçe konuşma yapan DTP Genel Başkanı Ahmet Türk ve Diyarbakır Milletvekili Selahattin Demirtaş hakkında, ''takipsizlik kararı'' verilmesini değerlendirdi.

Bu konunun tartışmalı olduğunu ifade eden Anadol, Anayasaya göre resmi dilin Türkçe olduğunu ama devlet televizyonundan Kürtçe yayın yapıldığını belirtti. Anadol, ''Kürtçe yayın serbest olduğuna göre, Türkiye'de Kürtçe konuşmak yasak değildir. Ancak Anayasamızda resmi dilimiz Türkçe olduğuna göre, Meclis Genel Kurulunda Türkçe'den başka dille konuşma yapılamaz kanısındayım'' diye konuştu.

Anadol, ''TBMM Genel Kurulunda, Kürtçe konuşulursa yaptırımı var mı?'' diye sorulması üzerine, bu tartışmaya girmek istemediğini, İçtüzük'te bu konuda belirli bir hüküm olmadığını söyledi. ''Onun için savcı takipsizlik kararı vermiş'' diyen Anadol, Anayasadaki hüküm karşısında milletvekillerinin Türkçe konuşması gerektiğini savundu.

'PUSULAMIZ, KÜRSÜ DOKUNULMAZLIĞI''

TBMM Adalet Komisyonu Başkanı Ahmet İyimaya da aynı konudaki soruları yanıtlarken, ''Bizim bu konudaki temel pusulamız, Anayasanın 83. maddesidir. Kürsü dokunulmazlığıdır'' diyerek, sorunun bu çerçevede çözülebileceğini ifade etti.

İyimaya, ''TBMM Genel Kurulunda, Kürtçe konuşulabilir mi?'' sorusuna, ''Konuşulur, konuşulmaz diye bir hüküm kuramam. Çünkü konuşma dilinin Türkçe olması, Anayasanın doğal gereğidir. Fakat bunun ceza yansıması olur mu diye sorarsanız, olamaz'' karşılığını verdi.