kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
16 Nisan 2009, Perşembe
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

IMF: Kriz uzun, iyileşme yavaş olur

ANKA
Giriş Saati : 16.04.2009 14:30
Güncelleme : 16.04.2009 19:09
Yeni Haber
IMF'nin Dünya Ekonomik Görünüm Raporu'nun Bahar 2009 bölümü yayınlanmaya başlandı. ..
IMF Dünya Ekonomik Görünüm Raporu'nda, yaşanan durgunluktan çıkış ve iyileşmenin tipik olarak yavaş gerçekleşeceği belirtilerek, "Eğer böylesi durgunluklar küresel bir senkronizasyon içindeyse o zaman daha uzun devam etme ve izleyen iyileşmelerin de daha zayıf olma eğiliminde bulunmaktadır" denildi.

IMF, Dünya Ekonomik Görünüm Raporu World Economic Outlook - WEO analitik bölümlerinden ikisini yayınladı. "Durgunluktan İyileşmeye: Ne Zaman ve Ne Kadar Güçlü?" başlıklı bölümde durgunlukla birlikte görülen finansal krizlerin şiddetli olma eğiliminde bulundukları belirtilerek, "Bu tip durgunluklardan çıkış ve iyileşme tipik olarak yavaştır. Eğer böylesi durgunluklar küresel bir senkronizasyon içindeyse o zaman daha uzun devam etme ve izleyen iyileşmelerin de daha zayıf olma eğiliminde bulunmaktadır" denildi.

Konjonktür karşıtı (countercyclical) ekonomik politikaların durgunlukların sona erdirilmesinde yardımcı olduğu ve iyileşmeleri güçlendirdiği belirtilen raporda, "Genişlemeden yana mali politikalar özellikle etkin görünmektedir. Para politikası bu gibi durgunlukların kısa sürmesinde yardımcı olabilir, fakat bu alışılmıştan daha az etkindir" denildi. Rapora şöyle devam edildi:

"Bulgular devam eden durgunluğun görülmedik biçimde uzun ve şiddetli, iyileşmenin ise yavaş olması olasılığını ortaya koymaktadır. Bununla birlikte, finansal sektördeki güvenin restore edilmesine yönelik hareketle birleşen, konjonktür karşıtı güçlü ekonomik politika etkinliği, ekonomide iyileşme için umutları artırabilir."

GELİŞMİŞ VE YÜKSELEN EKONOMİLER BİRLİKTE HAREKET ETMELİ

IMF Dünya Ekonomik Görünüm Raporu'nun "Bağlantılar Ateşi Nasıl Körüklüyor: Finansal Stresin Gelişmiş Ekonomilerden Yükselen Ekonomilere Geçişi" başlıklı ikinci bölümünde ise, "Finansal kriz gelişmiş ekonomilere güçlü bir biçimde nüfuz etmiş ve iletimin ana kanalı finansal bağlantılarla, hızlı bir şekilde yükselen ekonomilere geçmiştir" denildi. İkinci bölümde vurgulanan diğer unsurlar şöyle:

"-Krizi izleyen dönemde yükselen ekonomilere yönelik sermaye akışındaki azalma, söz konusu ekonomilere önemli finansman sağlayan gelişmiş ekonomilerdeki bankaların borç ödeme problemleriyle karşılaşmaları nedeniyle uzun süreli olabilir.

-Kendilerine özgü kırılganlıkları azaltmak yükselen ekonomileri tek başlarına gelişmiş ülkelerdeki büyük finansal şoklarda karşısında yalıtmaya yetmediğinden bu yana, gelişmiş ve yükselen ekonomilerin sorunlara koordineli bir ekonomi politikasıyla yanıt vermeleri gerekmektedir."

Raporun kalan iki bölümü ise 22 Nisan'da açıklanacak.