kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
16 Nisan 2009, Perşembe
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Sır verdi, mevduat kaçtı 1.75 milyar $ zarar yazdı

15.04.2009
Vergi kaçakçılığı davasından kurtulmak için 17 bin müşterisinin adını ABD yetkililerine veren UBS ilk çeyrekte 20 milyar frank mevduat kaybetti, 1.75 milyar dolar zarar etti..
İsviçre'nin en büyük bankası UBS, bankacılık sırlarını delmenin faturasını ağır ödedi. ABD vatandaşlarının vergi kaçırmalarına yardım etmekle suçlanan ve davadan kurtulmak için 780 milyon dolar ceza ödeyip, gizlilik ilkesine rağmen 17 bin müşterinin ismini veren UBS müşterilerinin güvenini kaybetti. Bankanın yılın ilk üç ayında 23 milyar franklık (20 milyar dolar) mevduat kaybettiği açıklandı.

TASARRUF EDECEK
UBS Almanya'nın vergi kaçakçılarına karşı yürüttüğü kapsamlı operasyondan da olumsuz etkilenmişti. Merkezi Frankfurt'ta bulunan Marka Araştırmaları Enstitüsü'nün geçen aylarda yayınlanan bir araştırması Alman müşterilerin UBS'e güveninin yüzde 26'dan 19'a indiği saptanmıştı. 2009'un ilk çeyreğinde iki milyar İsviçre Frangı (1.75 milyar dolar) zarar eden UBS, dünyadaki personel sayısını 2010'a kadar 67 bin 500'e düşürmeyi öngördüğünü açıkladı. Bankanın mart sonu itibariyle 76 bin 200 çalışanı bulunuyor.
İsviçre bankacılığının ikonu sayılan UBS, ABD'deki ipotek krizinde 40 milyar Franktan ( 35 milyar dolar) fazla kayba uğramıştı.
UBS önümüzdeki yılın sonuna kadar 4 milyar Franklık tasarruf programı uygulayacak.
Daha önce rakip İsviçre bankası Credit Suisse'in yöneticiliğini yapan ve UBS'in CEO Oswald Gruebel, ilk çeyrek zararının büyük kısmının likit olmayan varlıklardan kaynaklanan 3.9 milyar franklık (3.4 milyar dolar) zarardan ve bankanın varlık yönetimi ile İsviçre bankacılığı birimlerinde 23 milyar franklık çıkıştan kaynaklandığını belirtti.
UBS, global finansal kriz sebebiyle şu anda kadar 50 milyar dolar civarında aktif silmiş ve 2007 ortasından beri 11 bin kişinin işine son vermişti.