kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
16 Nisan 2009, Perşembe
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Babacan'ın Erivan temasları

Giriş Saati : 16.04.2009 16:19
Güncelleme : 16.04.2009 17:20
Yeni Haber
Karadeniz Ekonomik İşbirliği toplantısı için Erivan'giden Dışişleri Bakanı Ali Babacan, Azeri ve Rus dışişleri bakanlarıyla görüştü..
Dışişleri Bakanı Ali Babacan, Ermenistan'da düzenlenen Karadeniz Ekonomik İşbirliği Örgütü (KEİ) toplantısı sırasında Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ve Azerbaycan Dışişleri Bakan Yardımcısı Mahmud Mammad Guliyev ile bölgesel konuların ele alındığı ikili görüşmeler yaptı.

Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre, Babacan'ın Lavrov ile görüşmesinde, ikiliden ziyade bölgesel konular ele alınırken, bu kapsamda Orta Doğu, Afganistan-Pakistan, İran ve Güney Kafkaslar gündeme geldi.
Babacan, Güney Kafkasya çerçevesinde, Türkiye'nin Minsk sürecine verdiği önemi vurguladı ve bu süreci desteklediklerini ifade etti.

Kaynaklar, görüşmedeki genel havanın olumlu olduğunu aktardılar.Babacan'ın Guliyev ile görüşmesinde de genel olarak KEİ'nin konuşulduğu belirtildi.

Azerbaycan'ın KEİ'nin yeni dönem başkanı olduğuna dikkati çeken kaynaklar, KEİ'nin Güney Kafkaslara Azerbaycan'ın momentumuyla nasıl daha fazla etkide bulunabileceğinin konuşulduğunu ifade ettiler.
Yukarı Karabağ ve Türkiye-Ermenistan sınırıyla ilgili konular görüşmede gündeme gelmezken, kaynaklar, Guliyev'in KEİ'den sorumlu bakan olduğuna, Karabağ konusuyla Azerbaycan'da başka bir bakan yardımcısının ilgilendiğine dikkati çektiler.

Öte yandan, Türkiye'nin, Ermenistan'da düzenlenen KEİ toplantısına katılımı da dahil olmak üzere, son gelişmeler hakkında Azerbaycan'a bilgi verdiği öğrenildi.


Ermenistan Dışişleri Bakanı Edvard Nalbandyan, "Türkiye-Ermenistan sınırının açılması olasılığına" ilişkin olarak, süreçte ilerleme kaydettiklerini, bu noktaya yakında gelebileceklerine inandığını söyledi.
Nalbandyan, Ermenistan'ın başkenti Erivan'da düzenlenen Karadeniz Ekonomik İşbirliği (KEİ) örgütü Dışişleri Bakanları Konseyi 20. toplantısının sonunda düzenlenen ortak basın toplantısında, "Türk-Ermeni sınırının açılmasına dair bir anlaşmanın imzalanacağı" iddialarına ilişkin soruya cevaben, burada bugün böyle bir anlaşmanın imzalanmasının planlanmadığını, görüşmelerin sürdüğünü belirtti.

Ermeni bakan, "Süreçte ilerleme kaydettik. Bu noktaya yakında gelebiliriz. Bu sorunları gelecekte çözeceğimize inanıyorum" dedi.

Azerbaycan Dışişleri Bakan Yardımcısı Mahmud Mammad Guliyev de, "Türkiye-Ermenistan arasındaki sürece dair" soru üzerine, ülkelerin içişlerine karışmadıklarını, ancak iki ülke arasındaki temasların, Azerbaycan-Ermenistan sorununun çözümüyle ilintili olması gerektiğini söyledi.
Guliyev, Türkiye ile Ermenistan arasındaki ilişkilerin, daha önce Azerbaycan topraklarının işgali nedeniyle kesintiye uğradığını da hatırlattı.

Ermenistan Dışişleri Bakanı Nalbandyan, "Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün Yukarı Karabağ konusunda öneride bulunduğu" haberlerinin hatırlatılması üzerine, "Bu konuda çalışmalar var, ama Karabağ konusundaki çalışmalar Minsk grubu altında yürütülüyor" diye konuştu.

Azeri bakan yardımcısı Guliyev de, çatışmaların giderilmesine yönelik olarak tüm ülkelerin önerilerini memnuniyetle karşıladıklarını, bu çatışmanın devamının kimseye yarar sağlamadığını söyledi.
Bu arada Guliyev, basın toplantısının ardından gazetecilerin soruları üzerine, Türkiye-Ermenistan sınırının açılacağı iddialarının, Dışişleri Bakanı Ali Babacan ile bugün yaptığı ikili görüşmede gündeme gelmediğini bildirdi.
Guliyev, "bu konuda Azerbaycan'da Türkiye'ye karşı bir kırgınlık olup olmadığı" sorusuna da, Türkiye ile Azerbaycan'ın çok yakın iki ülke olduğuna dikkati çekerek, Türkiye'nin Azerbaycan'ın kaygılarını gidereceğine ve çıkarlarını koruyacağını inandığını ifade etti.


ERMENİSTAN, KEİ DÖNEM BAŞKANLIĞINI AZERBAYCAN'A DEVRETTİ


Ermenistan'ın başkenti Erivan'da düzenlenen Karadeniz İşbirliği Örgütü Dışişleri Bakanları Konseyi 20. toplantısı sona erdi.

Toplantının sonunda Ermenistan, KEİ dönem başkanlığını Azerbaycan'a devretti. Azerbaycan'ın dönem başkanlığı 1 Mayısta resmen başlayacak ve 31 Ekimde sona erecek.

Devir teslim töreninin ardından, KEİ toplantısına katılan ülkelerin heyet başkanları aile fotoğrafı çektirdi.
Toplantı, ev sahibi ülke ve dönem başkanı Ermenistan'ın Dışişleri Bakanı Edvard Nalbandyan, yeni dönem başkanı Azerbaycan'ın Dışişleri Bakan Yardımcısı Mahmud Mammad Guliyev, bir önceki dönem başkanı Arnavutluk'un Avrupa ile Entegrasyon Bakan Yardımcısı Albert Gajo ve KEİ Genel Sekreteri Leonidas Chrystanthopulos'ın ortak basın toplantısıyla sona erdi.
Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan, toplantıdan sonra katılımcı ülkelerin heyet başkanlarını kabul etti.

KEİ Dışişleri Bakanları toplantısının sona ermesinin ardından yazılı bir ortak basın açıklaması da yapıldı.
Açıklamada, dönem başkanı sıfatıyla Ermenistan'ın Dışişleri Bakanı Nalbandyan'ın ev sahipliğinde düzenlenen ve üye ülkelerin dışişleri bakan ya da yardımcıları düzeyinde temsil edildiği toplantıya KEİ'ye bağlı kuruluşların yetkilileri, gözlemci ülke ve örgüt ile sektörel diyalog ortaklarının temsilcileri, ayrıca misafir statüsünde bazı kuruluş temsilcilerinin katıldığı ve toplantı sırasında konuşmalar yaptığı belirtildi.

Toplantıda KEİ ülkeleri dışişleri bakanlarının, küresel mali krizin etkilerini ele aldığı ve krizin KEİ bölgesi üzerindeki olumsuz etkilerinin hafifletilmesi yöntemleri üzerinde durduğu bildirildi.
Açıklamada, KEİ dışişleri bakanlarının, örgütün etkinliğinin daha da artırılması için atılabilecek adımları da değerlendirdiği belirtildi.


Erivan'da düzenlenen toplantıda, KEİ Sekretaryasındaki bazı görevlere atamalar da yapıldı.
Bu çerçevede, Büyükelçi Leonidas Chrystanophulos, KEİ Genel Sekreterliği görevine yeniden atandı.
Büyükelçi Sumru Noyan ise Genel Sekreter Birinci Yardımcılığı görevine getirilerek, Sekretaryada bu görevi üstlenen ilk kadın oldu. Noyan'ın örgütün mali konularından sorumlu olacağı öğrenildi.
Dışişleri Bakanı Ali Babacan da toplantıdaki konuşmasında, Noyan'ın hükümetin desteği ve güvenini arkasında göreceğini vurguladı.

Açıklamaya göre, Dışişleri Bakanları Konseyi, Karadeniz'de deniz kirliliğiyle mücadele ve deniz ortamının rehabilitasyonu alanlarında faaliyet gösteren uluslararası örgütlerle işbirliğinin güçlendirilmesi yöntemlerine ilişkin bir karar aldı ve ayrıca bölgesel çaptaki projeler için, başta KEİ Proje Geliştirme Fonu ile KEİ Helen Kalkınma Fonu olmak üzere, KEİ kaynaklarının etkin kullanımı konusunu değerlendirdi.
Toplantı çerçevesinde, KEİ-AB ilişkileri, KEİ'nin çeşitli çalışma gruplarına ülke koordinatörleri atanması ve üye ülkeler arasında farklı alanlarda yürütülen işbirliğine ilişkin bazı kararlar da alındı.
KEİ Dışişleri Bakanları Konseyi, Tunus Cumhuriyeti ve Karadeniz'in Kirliliğe Karşı Korunması Komisyonunun gözlemci statüsünü yeniledi.
Konsey, Haşemi Ürdün Krallığı, İran İslam Cumhuriyeti ve Tuna Komisyonunun Sektörel Diyalog Ortaklığı statüsü için yapmış oldukları başvuruları değerlendirerek anılan ülkelere ve kuruluşa söz konusu statüyü verme kararı aldı.