kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
16 Nisan 2009, Perşembe
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Uzun dönem askerliğe ilgi

Zübeyde YALÇIN-ANKARA
Giriş Saati : 16.04.2009 10:35
Güncelleme : 16.04.2009 21:35
Yeni Haber
Türkiye'yi de etkileyen küresel ekonomik kriz nedeniyle işsizlik oranı rekor seviyeye çıkarken üniversite mezunlarının 1700 TL'lik maaş alacakları uzun dönem askerliğe ilgisi arttı...
DÜNYAYI sarsan ekonomik kriz ortamında Türkiye'de de işsizlik oranı rekor kırınca, üniversite mezunu erkeklerin "uzun dönem" askerliğe ilgisi arttı. Son dönemde 1700 liralık maaş verilen yedek subaylığa başvurularda yüzde 21'lik artış yaşandı.

Milli Savunma Bakanı Gönül, uzun dönem ve kısa dönem askerlik için başvuruların konjonktüre göre değiştiğini söyledi. Üniversite mezunları arasında kısa dönem askerliğin çok tercih edildiğini, ancak bunun son dönemde tablonun değiştiğini belirten Gönül, "Uzun dönem askerliğe olan talebin arttığı ortaya çıktı. Bunun sebebini ekonomik krizle açıklıyoruz. İş bulma güçlüğü çeken üniversite mezunları uzun dönem askerlik yaparak, ekonomik olarak da belli bir güvencede olmayı tercih ediyor" dedi.
Gönül, uzun dönemi tercih edenlerin yedek subay (asteğmen) olarak görev yaptığını, bunların sigortasının yapıldığını ve bin 700 lira maaş aldıklarını söyledi.

TEZKERE BIRAKANLAR DA ARTIYOR

Yedek subay olarak askerliğini yapanların bir kısmının TSK'nın ihtiyacına göre Ordu'da kalabildiğini hatırlatan Gönül, "TSK'nın ihtiyacı olan hakim ve doktor ihtiyacının karşılanması içinde asteğmen arasından Silahlı Kuvvetler'de kalma eğiliminde artış oldu. Rakam olarak söyleyemem ama son dönemde bu konuda da artış olduğu bilgisi bana verildi" diye konuştu.

YÜZDE 21'LİK ARTIŞ

Milli Savunma Bakanlığının verilerine göre 2009 Şubat celp dönemde bir önceki döneme oranla uzun dönem askerlik yapmak için başvuranların sayısında yüzde 21 artış oldu. Her celp döneminde ortalama 75 bin kısa dönem, 5 bin uzun dönem üniversite mezunu askere alınırken bu dönem, asteğmen olarak askerlik yapmak isteyenlerde artış gözlendi. TSK'daki ihtiyacına göre her dönem ne kadar uzun ya da kısa dönem asker alacağına karar veriyor.

12 AYLIK 'İŞ'

Üniversite mezunları zorunlu askerlik görevlerini yaparken, iki tercihte bulunabiliyor. Gençler kısa dönemi tercih ederse 6 ay er erbaş sınıfında askerlik yapıyor. Uzun dönem askerlik ise 12 ay sürüyor. Üniversite mezunları yedek subay sınıfında asteğmen rütbesi ile görev yapıyor ve eğitim dönemlerinin bitmesinin ardından 1700 lira maaş alıyor.

BEDELLİ YASADA VAR, GÜNDEMDE YOK

Ekonomik krizde yeni bir kaynak sağlanması için bedelli askerliği gündeme gelip gelmeyeceği sorusuna Gönül, "Bedelli askerlik soruları hep soruluyor. Yasamızda bedelli askerlik var ama gündemimizde yok. İhtiyaç fazlasına göre buna TSK karar verir. Benim bir bakan ve bir siyasi olarak böylesine teknik bir konuda inisiyatif kullanmam doğru olmaz. TSK'nın ihtiyaçları göz önünde bulundurularak karar veriliyor" dedi.