kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
16 Nisan 2009, Perşembe
Sabah
 
Haberler Spor Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Magazin Sağlık Televizyon Yazarlar Kültür Sanat
 
24 Saat
24 Saat

Sözün bittiği yerde onlar konuşuyor

15.04.2009
Dilara Endican engelliler için 'Sözün Bittiği Yer' adlı yeni bir sosyal sorumluluk projesi başlattı. Proje kapsamında yedi ünlü yönetmenin yedi kısa filminde ünlüler rol aldı..
Bu toplumda yaşıyorsak farkındalığı hisseden herkesin elini taşın altına koyması gerektiğini düşünüyorum" diyerek yola çıkan Dilara Endican; geçen sene 'Başarıya Giden Adımlar' adlı projesinden sonra yeniden kolları sıvadı. Bu kez de 'Sözün Bittiği yer' adlı projesiyle engelli vatandaşlarımıza elini uzatan Galatasaray Tekerlekli Sandalye Basketbol Şubesi Kaptanı Dilara Endican tatlı bir yorgunluk yaşıyor. Şamdan dergisi, Endican ile projenin hikayesini konuştu...

KULÜPLER DESTEK
* Bir önceki projeniz 'Başarıya Giden Adımlar' oldukça ses getirmişti. Şimdi ise 'Sözün Bittiği Yer'... Nasıl ortaya çıktı bu ikinci proje?
Sayın Adnan Polat bana, "Bu sene ne yapıyorsun sosyal sorumluluk adına?" diye sorduğunda "Hiçbir şey" demiştim. Aklımda yoktu. Sonra düşündüm ve bir senaryo yazdırdım. 'Üç Maymun' filminin yapımcısı Zeynep Özbatur, "Madem yedi engelli grubu var, yedi kısa metraj film çek daha efektif olur" dedi. Bu proje Galatasaray Kulübü tarafından gerçekleştiriliyor. Ancak diğer bütün kulüplerin desteği ile yapıyoruz. Hatta geçen seneki gecemize de diğer kulüplerin başkanları katılmıştı. Aziz Yıldırım, Sadri Şener, Levent Kızıl, Serdar Bilgili gibi... Bu sene de katılacaklar; üstelik bazıları filmlerimizde rol bile aldılar.

HEDEF GENİŞ KİTLELERE ULAŞMAK
* Neden bu kez yedi kısa filmden oluşan bir proje gerçekleştirdiniz?
Geçen sene gece düzenlemiştik şimdi değişik bir şey üretmek istedim. Zaten genelde vakıflar bir gece düzenler, herkes giyinir oraya gider, açık artırma yapılır. Bunu geçen sene yaptık ama sadece böyle bir gece düzenleyerek çok geniş kitlelere ulaşamıyorsun. Benim de hedefim geniş kitlelere ulaşmaktı. Zaten TESYEV'in şu an halihazırda bir SMS kampanyası var 'DESTEK yaz 5633'e yolla' diye. Biz de bunu tetiklemek amacıyla başladık projeye.

* Yönetmenler nasıl belirlendi peki?
Kime gittiysem zaten 'evet' dedi. İlk cevap veren Çağan Irmak'tı. Sonra Gül Oğuz, Cem Yılmaz, Ömer Vargı, Ömer Faruk Sorak, Ümit Ünal, Umur Turagay kabul etti.

HEPSİ KABUL ETTİ
* Ya oyuncular?
Onların da hepsi hemen kabul etti. Hülya Avşar, Özgü Namal, Hümeyra, Serdar Bilgili, Cansu Dere, Meltem Cumbul, Demet Akbağ, Adnan Polat, Hüseyin Beşok, Fatih Terim, Sadri Şener, Erman Toroğlu, Yetkin Dikinciler, İlker Aksum gibi isimler var.

* Filmlerde engelli arkadaşlarımız da yer almış. Çok heyecanlandılar mı?
İki filmde Down Sendromlu çocuklar oynadı ve o kadar mutluydular ki her şeye değerdi bu mutluluğu görmek.

* Gerçekleştirdiğiniz projelerin özellikle adları çok dikkat çekici...
Hem 'Başarıya Giden Adımlar' hem de 'Sözün Bittiği Yer' isimlerinin projeleri çok iyi anlattığını ve yansıttığını düşünüyorum ben de.

* 'Sözün Bittiği Yer' bizlere ne anlatacak?
Yedi engelli gruba yedi farklı film yaptık. Yedi ünlü yönetmenin çektiği bu kısa metrajlı filmlerde yine ünlü oyuncular, işadamları ve engelli arkadaşlarımız yer aldı. Bunlar diyalogsuz filmler... Zaten o nedenle de adı 'Sözün Bittiği Yer'. 'Artık hiçbir sivil toplum örgütünün ya da derneğin bu konuda söylemediği söz kalmadı' fikrinden yola çıkarak düşündüğüm bir proje oldu. Sözsüz, söylenmek istenenler anlatılacak.

* Bu filmler nerelerde gösterilecek?
Sinema, televizyon ve reklam kuşaklarında gösterilecek. Bu projenin geliri geçen sefer olduğu gibi yine TESYEV'e (Türkiye Engelliler Spor, Eğitim ve Yardım Vakfı) bağışlanacak.

* Galası nerede ve ne zaman yapılacak?
27 Nisan tarihinde Mustafa Kemal Kültür Merkezi'nde (MKM) gerçekleşecek. Yaklaşık 1000 kişiye davetiye gönderdik. Büyük bir katılım bekliyoruz. Galada sürprizlerimiz de olacak. Mesela Sezen Aksu da bu özel gecede bizimle olacak ama onun da sürprizleri var tabii.
Haberin fotoğrafları