kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
15 Nisan 2009, Çarşamba
Sabah
 
Haberler Spor Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Magazin Sağlık Televizyon Yazarlar Kültür Sanat
 
24 Saat
24 Saat

Sağlıklı damarlar için domatesten şaşmayın

PROF. DR. MEHMET ÖZ
PROF. DR. MEHMET ÖZ
10.04.2009
Kırmızı sağlık topu domates sayesinde kalp krizi, iktidarsızlık ve hafıza kaybı gibi sağlık sorunlarından korunabilirsiniz Kırmızı sağlık topu domates sayesinde kalp krizi, iktidarsızlık ve hafıza kaybı gibi sağlık sorunlarından korunabilirsiniz..
Bir kase domates çorbası, sadece ağzınızı lezzetlendirmekle kalmaz, aynı zamanda damarları, iltihaplanmaların ve yüksek tansiyonun yol açacağı zararlardan korur. Bir grup insan, iki hafta boyunca günde iki kase domates çorbası içtiğinde; kanlarındaki C vitaminin yükseldiği ve iltihaplanma oranının düştüğü görülmüş.
* Domatesteki C vitamini ve çorbaya konan diğer besinlerin içerdiği değerler; tansiyonu düşürmekte ve atardamarlardaki iltihaplanmayı önlemekte önemli bir rol oynuyor.
* Yüksek tansiyon ve yüksek kan şekeri, atardamarlardaki ince tabakaya zarar verir; vücudunuz da bu zararı, kötü LDL kolesterolü ile kapamaya çalışır.

İKİ KERE FAYDA SAĞLIYOR
* LDL, atardamarlardaki o bölümü tamir etmek için akyuvarlara mesaj gönderir, bu da iltihaplanmayı tetikler. Yani bir şeyi tamir ederken, durumun daha da kötü olmasına neden olur.
* Sonuçta o bölümdeki plak hasar görüp bozularak, kanın pıhtılaşmasına neden olur. Bu pıhtılaşma da atardamarı tıkayarak kalp krizine, iktidarsızlığa ve hafıza kaybına neden olur. Oysa domates yemek, tansiyonunuzu düşürür ve iltihaplanmayla savaşır. Yani bir besinden iki ayrı fayda görürsünüz.
* Bu çalışmaya katılan insanlar, 'gazpaço' adındaki domates, karabiber ve salatalıktan yapılan, İspanya ve diğer Akdeniz ülkelerinde çok popüler olan soğuk bir çorbayı içmişti... Ama domatesi başka birçok yemekte kullanmak mümkün. Örneğin balık yağı ve domates bileşimi, yüksek tansiyonu önlemek ve iltihaplanmayı durdurmak için birebirdir.