kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
14 Nisan 2009, Salı
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Çizerler
Sabah Günaydın Cuma Cumartesi Pazar Buzz
 
24 Saat
24 Saat
MELİHA OKUR

Bursa mutabakatı çalışmıyor

Bu fasıl yılan hikâyesine döndü!..
İki yıldır tartışma çok, tasarı ortada yok! İşçi ve işveren sendikaları defalarca toplandı. Bir yıl önce, "11 madde hariç tüm maddeler üzerinde anlaştık!" diye açıklama yaptılar.
İlk etapta grev-lokavt kanunundaki prosedür azaltıldı. Sendikalı olmak için gerekli olan noter şartı kaldırıldı. İşkolu yetkisi alabilmek için gerekli olan yüzde 10 barajı sıfırlandı. İşyeri yetkisi alabilmek için gerekli olan yüzde 50+1 şartı ise esnetildi.
Hatta işçi sendikaları baraj yüzde 33 olsun diye bastırdı. İşçi sendikaları bir konfederasyon çatısı altında örgütlenmeyi kabul edip, "Belçika Modeli" üzerinde uzlaştı.
Ancak ortada yine bir şey yok!..
Oysa taraflar 26 Nisan 2008'de Çalışma Bakanı Faruk Çelik'in de katılımıyla Bursa'da bir araya gelmiş, iki gün süren bir toplantıdan sonra, " Bursa mutabakatı işliyor" diye açıklama yapmıştı. Aradan 11 ay geçti. Hâlâ kıdem tazminatı ve işyeri barajı gibi çetrefilli konular üzerinde uzlaşı yok.
Üstelik Türk-İş, "Bu modelde her önüne gelen bir sendika kurar, sendika enflasyonu olur!" diye tutturdu. Sonuçta Hak-İş ve DİSK, "İşçi sendikalarının kuracağı konfederasyonda taban 80 bin üye olmalı" tezini kabul etti. Hazırlanan taslak Meclis'te "İşçi-işveren" çalışma komisyonuna sunuldu.
Bu taslağın akıbeti bile belli değil!..
Çünkü tasarı, "Hükümet tasarısı" olarak bir türlü devreye girmedi.
Kulislerden yansıyanlara göre, bu taslağa ilk ciddi muhalefet Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan'dan geldi. İddia o ki; "Bu tasarı TOBB tabanını rahatsız eder" diye tasarıya engel koymuş.
Türk-İş durumu fırsat bildi. "İşkolunda baraj yüzde 3 olsun" diye ortaya çıktı.TİSK, kıdem tazminatı şartı yüzünden Türk-İş'e örtülü destek veriyor.Hak-İş sessiz. DİSK, Taksim Meydanı'nı tartışıyor.
Türkiye ciddi bir AB krizine giriyor.


Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubuna aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.
Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.

Ayrıntılar için lütfen tıklayın