kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
14 Nisan 2009, Salı
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

12.dalga dünya medyasında

ANKA
Giriş Saati : 14.04.2009 12:45
Güncelleme : 14.04.2009 21:59
Yeni Haber
Ergenekon soruşturması kapsamında başlatılan 12. dalga, dünya medyasında da yankılandı...
"Ergenekon'da yeni operasyon" denilirken rektörlerin, hükümeti "şiddetle devirmeye" yönelik komplo iddiasına ilişkin soruşturmanın çerçevesinde gözaltına alındıklarına, Mehmet Haberal'ın sahibi olduğu tv kanalının da "Atatürk'ün laik mirasını savunduğu"na dikkat çekildi.

CNN: "REKTÖRLER GÖZ ALTINA ALINDI"

CNN International, Başkent Üniversitesi Rektöre Mehmet Haberal ve İnönü Üniversitesi eski Rektörü Fatih Hilmioğlu'nun göz altına alındığını bildirdiği haberinde polis tarafından düzenlenen operasyonların, "hükümeti devirmeyi amaçlayan bir komplo" iddiasına ilişkin soruşturmaya bağlı gibi gözüktüğünü ifade etti. Haberde "Eleştirenler, soruşturmanın, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın laik muhaliflerine yönelik siyasi bir cadı avına dönüştüğünü iddia ediyorlar" dedi.

EURONEWS: "ATATÜRK'ÜN LAİK MİRASINI SAVUNAN TV KANALI"

Euronews de, gözaltına alınanlar arasında bulunan Başkent Üniversitesi Rektörü Mehmet Haberal'ın aynı zamanda "Atatürk'ün laik mirasını savunan bir tv kanalını işlettiğini de belirtti. Şimdiye kadar aralarında emekli üst düzey subayları, hukukçular ve akademisyenlerin de bulunduğu 150 kişinin yargılandığını kaydeden Euronews, Ergekenon denen örgütünün "hükümeti devirmek için şiddet kampanyası" planlamakla suçlandığını vurgularken "Kökleri İslam'da olan AKP'nin, Türkiye'yi laik anayasadan uzaklaştırmakla suçlandığı"nı bildirdi.

BBC: "ERGENEKON'DA YENİ OPERASYON"

İngiliz yayın kurumu BBC Türkçe Servisi, "Ergenekon'da yeni operasyon" başlığı ile yayınladığı haberde "Ergenekon soruşturmasında 12. gözaltı dalgası çerçevesinde bazı rektör ve akademisyenlerin aralarında bulunduğu bazı kişiler gözaltına alındı. Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği ve Çağdaş Eğitim Vakfı şubelerinde arama yapılıyor. Türkan Saylan'ın sağlık durumunun iyi olmadığı bildiriliyor" dedi.

AMERİKA'NIN SESİ: "DALGALAR SÜRERKEN KAYGILAR ARTIYOR"

Ergenekon soruşturması çerçevesindeki 12. dalga gözaltılarının yankıları sürüyor. Amerika'nın Sesi, "Hükümeti eleştiren ünlü kişileri dahil eden, gözaltı dalgaları sürerken kaygılar artıyor" dedi.

Amerika'nın Sesi, "Türk Polisi, Darbe Soruşturmasında Laikleri Gözaltına Aldı" başlıklı haberinde, gözaltına alınanların arasında Başkent Üniversitesi Rektörü Haberal'ın da bulunduğuna dikkat çekti.

Birçok kişinin evlerinin de arandığı belirtilen haberde, bunların arasında "kadınların ve kızların yaşamlarını iyileştirmeye adanan" bir derneğin kurucusu 76 yaşındaki Türkan Saylan'ın da bulunduğunu kaydederken "çok zayıf görünen Saylan, operasyonu kınadı" dedi.

Gözaltılar ve aramaların, "Kökleri İslam'da olan hükümeti devirmeye yönelik olduğu öne sürülen bir komplo"ya ilişkin iki yıla yakın bir süre devam eden soruşturmanın bir parçası olduğunu belirten Amerika'nın Sesi şu yorumu yaptı:

"Ancak, ülkenin, hükümeti eleştiren ünlü kişileri dahil eden, gözaltı dalgaları sürerken kaygılar artıyor. Ülkenin başlıca iki muhalefet partisi gözaltıları kınadı ve soruşturmanın hükümeti eleştirenlere yönelik bir cadı avına dönüşmekte olduğunu söylediler. Hükümet de bu iddiayı reddediyor.

"KUTUPLAŞMAYA KATKIDA BULUNUYOR"

Amerika'nın Sesi, haberinde uzmanların görüşlerine de yer verirken "Analistler ise, Ergenekon davası, ülkede, hükümetin taraftarları ile onu eleştirenler arasında derin kutuplaşmaya katkıda bulunduğunu söylüyorlar. Son gözaltılar da, aynı kuvvetle hem olumlu karşılanıyor hem de karşı çıkılıyor."