kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
13 Nisan 2009, Pazartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat
Kredi kanalları açılır Ziraat Bankası Genel Müdürü Can Akın Çağlar "Şirketlerin mart ayı bilançolarının ardından kredi genişlemesinde önemli ölçüde ivmelenme olacağını göreceksiniz" dedi.

Çağlar: Kamu kâğıtlarını ben almasam faizler ne olurdu?

UFUK ŞANLI
12.04.2009
Ziraat Bankası'nın 2.1 milyar TL'lik kârının kamu kâğıtlarına bağlanmasını haksızlık olarak nitelendiren Genel Müdür Çağlar "Ben kamu kâğıdı almasam faizler mevcudun çok üstünde olurdu" dedi..
Ziraat Bankası Genel Müdürü Can Akın Çağlar, bankanın son yıllarda elde ettiği başarılı sonuçların sadece kamu kâğıtlarına bağlanmasının haksızlık olduğunu söyledi. 2002'de banka aktiflerinin yüzde 87'sini oluşturan kamu kâğıtlarının şu anda yüzde 56 düzeyine gerilediğini kaydeden Can Akın Çağlar "Kaldı piyasada çıkan her kâğıdın üçte birini ben alıyorum. Almasam Hazine'nin rezervleri şu anda bulunduğu düzeyin çok altında, faizler ise şu andakinin çok üstünde olurdu. Çok ince bir çizgi üzerinde devletin menfaatlerini de gözeterek dengeli bir stratejiyle bu işi yapmak zorundayım" dedi.

TASARRUF ETTİK
Ziraat'in 2001'deki krizle iflasın eşiğine geldiğini hatırlatan Çağlar "Bu dönemde bankanın bilançosunda 20 milyar dolarlık görev zararlarından kaynaklanan kâğıt vardı. Hazine'nin güçlenmesi ve ödeme yapar hale gelmesiyle kamu bankalarının elinde bulunan kâğıtlar bilançolara olumlu etki yapmaya başladı. Yani devlet güçlendikçe biz de güçlenmeye başladık" yorumunu yaptı. Geçen yıl 2.1 milyar TL net kâr açıklayan bankanın elde ettiği bu başarının sadece kamu kâğıtlarına bağlanmasının doğru olmayacağını söyleyen Çağlar sözlerini şöyle sürdürdü: "Bu yüksek kârı sadece kamu kağıtlarından elde ediliyormuş gibi algılamak doğru değil. Bunu dillendirenler ya bizim bilançoyu bilmiyor ya da iyi niyetli değil. Bu banka yılda 1.6 milyar lira genel gider yaparken, bunu 1.2 katrilyon liraya kadar indirdi. Yani yılda 400 milyon lira tasarruf yaptık. Kârlılığın bir kısmı tasarruftan geliyor."

'KÂRIN YARISINI DAĞITACAĞIZ'
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK)'nın "Bankalar bu yıl kâr dağıtmasın" uyarısına birçok banka uydu. Ziraat Bankası'nın da bu uyarının gereklerini yerine getireceğini söyleyen Çağlar "Bizim aktardığımız kâr kamunun dengelerini de belirleyecek düzeyde olduğu için bizim patronumuz olan Hazine'yle istişare yapmamız gerekiyordu. O istişareyi yaptığımızda bu sene kârın yarısını dağıtmaya karar verdik. Bu rakam aşağı yukarı 750 milyon TL civarında" diye konuştu.