kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
13 Nisan 2009, Pazartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat
Büyük resim için tıklayın

ABD'nin dipteki bilançoları piyasaların kaderini çizecek

KERİM KARAKAYA
12.04.2009
ABD'li bankalar ve reel sektör şirketleri bu hafta yılın ilk çeyrek bilançolarını açıklayacak. Ekonomistler veri bombardımanının yaşanacağı kritik hafta boyunca oynaklığın artacağı uyarısında bulunuyor..
Piyasalar kritik dönemeçte. Borsalarda, 9 Mart'ta başlayan ve 5 haftadır süren yükseliş önemli engelle karşı karşıya. ABD'li bankalar ve reel sektör şirketleri bu hafta yılın ilk çeyrek finansal sonuçlarını açıklayacak. Bankaların ilk çeyrek finansal sonuçlarının olumlu olması bekleniyor. Uzmanlar, banka karlılığına ilişkin haberlerin bir ölçüde fiyatlandığını belirtirken, asıl korkunun reel sektör karlılıkları olduğunun altını çiziyor. Şirketlerin finansal sonuçları ne olursa olsun, uzmanların birleştiği tek bir nokta var: Çok çalkantılı bir hafta bizi bekliyor. Ancak, bundan daha önemlisi, bir süredir devam eden"Finansal piyasalarda dip görüldü mü, görülmedi mi?" tartışmasının galibi önümüzdeki iki haftalık süreçte belli olacak.

29 ŞİRKET BİLANÇO AÇIKLAYACAK
Bu hafta S&P 500 şirketlerinden 29'u ilk çeyrek bilançolarını açıklayacak. Salı Goldman Sachs, perşembe JP Morgan, cuma ise Citigroup bilançolarını açıklayacak. Salı günü bilançosunu açıklayacak teknoloji devi Intel'in finansal performansı ise ayrı bir öneme sahip. Dünyanın en önemli çip üreticisi Intel'in finansal sonuçları diğer teknoloji ve yazılım şirketlerinin finansal sonuçları konusunda önemli ipuçları verecek. Intel'in finansal performansı, IBM, Dell ve Microsoft'un nasıl bir dönem geride bıraktıklarını ortaya çıkaracak. Haftanın en önemli bir diğer verisi ise cuma günü General Electric'ten gelecek. Gelecek haftayada bankalar damgasını vuracak. Bank of America ve Credit Suisse karını açıklayacak.

KÂRLAR MUAZZAM ETKİLİ OLACAK
Daha da önemlisi karların açıklanmasından sonra bankalara el konulup konulmayacağını ortaya çıkaracak stres testinin sonuçları açıklanacak olması. Eczacıbaşı Yatırım Başekonomisti Erkin Şahinöz, açıklanacak veriler ve kârlar nedeniyle oldukça hareketli bir hafta yaşanacağını belirtiyor. "Geçen hafta açıklanan banka kârları da gösterdi ki, banka bilançoları kötü gelmeyecek. Bu nedenle bankalar cephesinden olumsuz haber beklemiyorum" diyen Şahinöz, "Asıl kritik olan reel sektör. Özellikle Intel ve GE'nin karları piyasalar için hayati önemde... Her açıklanan finansal veri sonrası piyasalarda oynaklık muazzam derede artacak" dedi. Şahinöz'e göre önümüzdeki iki hafta boyunca borsalarda yön bulmak zorlaşacak.