kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
11 Nisan 2009, Cumartesi
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Çizerler
Sabah Günaydın Cuma Cumartesi Pazar Buzz
 
24 Saat
24 Saat
ERDAL ŞAFAK

Seçim

Türk kamuoyu pek ilgilenmedi ama Cezayir'de önceki gün cumhurbaşkanlığı seçimleri yapıldı.
Sonuç? Cumhurbaşkanı Abdülaziz Buteflika, 5 rakibini silindir gibi ezip geçerek koltuğunu korudu. Zaten gerek Avrupa medyası, gerekse Cezayirli muhalifler, 5 adayın atletizm ve bisiklet yarışlarındaki "Tavşan" işlevini gördüklerini iddia ediyorlardı.
Katılımın tahminlerin çok üstüne çıktığı (Yüzde 74.54) seçimde 72 yaşındaki Buteflika'nın başarısını "Şaşırtıcı" bulanlar var.
Gerekçeleri: Hayat pahalılığı, yoksulluk, gelir dağılımındaki adaletsizlik, işsizlik, genç kuşağın (Nüfusun yarısından fazlasını oluşturuyor) bunalımı...
"Hiç de şaşırtıcı değil" diyenler de var. Onların gerekçeleri de şöyle: Güvenlik sorunu epeyce çözüldü, bir milyonu aşkın konut inşa edildi, çiftçilerin borçları silindi, öğrencilerin bursları artırıldı, Berberi azınlık ile dindarların oylarını çekmek için bu kesimlere özel TV kanalları açıldı. (TRT Şeş gibi.)
"Şaşırtıcı bulanlara şaşırıyoruz" diyenler de var tabii. Onlar da nedenlerini şöyle sayıyorlar: Polis, hemen tüm sandıklarda seçmenleri gözaltına aldı; nasıl ve kime oy kullandığını tek tek not etti, varoşlarda oy karşılığı konut vaadinde bulunuldu, direnenler "Gecekondunuzu başınıza yıkarız" tehdidiyle karşılaştı. Bitmedi, kamu kesimi çalışanlarına da işlerini korumanın yolunun Buteflika'ya oy vermekten geçtiği uyarıları yapıldı.
Neyse... Hepsi gelip geçti. Ama geriye yanıt bekleyen çok önemli iki soru kaldı:
1- Buteflika oyların yüzde 90,24'ünü alarak yeniden seçildi. Böylece 5 yıl önceki seçimde kırdığı rekoru yeniledi. (Not: 2004'te oyların yüzde 84,99'unu elde etmişti.) Peki, demokrasilerde her 10 oydan 9'unun bir adayda toplanması normal sayılabilir mi?
2- Cezayir Anayasası bir kişinin en fazla iki dönem (5'er yıldan toplam 10 yıl) cumhurbaşkanlığı yapabilmesini öngörüyordu. Buteflika görev süresinin dolması yaklaşınca anayasa değişikliğiyle bu sınırlamayı kaldırttı. Böylece üçüncü, dördüncü kez seçilmenin, hatta yaşam boyu cumhurbaşkanı kalmanın yolunu açtı. Bu durumda Cezayir'in demokratik rejime sahip olduğu söylenebilir mi?
Arap dünyasındaki ömür boyu başkanlar listesine adını ekleten Buteflika yine de küçümsenmeyecek bir hizmette bulundu: Seçimlerin tek başına demokrasi demek olmadığını gösterdi. Teşekkür ederiz.


Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubuna aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.
Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.

Ayrıntılar için lütfen tıklayın