kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
9 Nisan 2009, Perşembe
Sabah
 
Haberler Spor Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Magazin Sağlık Televizyon Yazarlar Kültür Sanat
 
24 Saat
24 Saat

Tansiyonunuzu oturarak ölçtürün

PROF. DR. MEHMET ÖZ
PROF. DR. MEHMET ÖZ
03.04.2009
Yüksek tansiyon genellikle 'sessiz katil' olarak bilinir. Çünkü tansiyonunuzun yüksek olduğunu öğrenmenin tek yolu, ölçtürmektir. Ya da felç geçirdiğinizde öğrenirsiniz, ki artık her şey için çok geçtir! Öyleyse tansiyonunuzu bugünden öğrenin. Evinizde otomatik bir tansiyon ölçme aleti olsa da (tansiyonunun yüksekliğinden şüphe eden herkesin olmalıdır); konuşmak ya da mesanenizin dolu olması gibi küçük şeyler bile yanıltıcı sonuçlar çıkmasına neden olabilir. Peki, hatalı ölçümlerin başlıca nedeni ne? Tabii ki kullanıcı hatası, doktorun ofisinde bile! Araştırmalar; tansiyon ölçümünde, profesyonel kullanıcıların çok nadir olarak tüm kuralları uyguladıklarını gösteriyor. Bu nedenle, bir sonraki tansiyon ölçümünüzde aşağıdaki kurallara uyulduğundan emin olun:

AYAKLARINIZ YERE BASMALI
1- Ölçüm yapılmadan önce üç-beş dakika sessizce oturun.

2-
Kolunuza takılan manşetlerin tam olarak oturduğuna emin olun. Manşetler çok sıkı olursa, tansiyonu olduğundan fazla; bol olursa da olduğundan daha düşük gösterebilir.

3- Tansiyonunuzu en azından iki kez ölçtürün. İki ölçümün ortalamasını doğru değer olarak kabul edin.

4-
Rahat bir sandalyeye sırtınızı dayayarak oturun, ayaklarınızı yere basın ve bacaklarınızı çapraz yapmayın. Tansiyonunuzun ölçüleceği kolunuzu kalp seviyesinde tutun.

5- Ölçüm yaptırmadan en az yarım saat öncesinden kafeinden, sigaradan ve alkolden uzak durun.

6-
Tutarlı olun. Tansiyon; sabahları yüksek, akşamları ise düşük olur. Tansiyonunuzu her seferinde aynı saatte ölçün/ölçtürün. Büyük tansiyonunuz 100-120 veya küçük tansiyonunuz 55-80 arasında değilse, dikkat edin!