kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
9 Nisan 2009, Perşembe
Sabah
 
Haberler Spor Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Magazin Sağlık Televizyon Yazarlar Kültür Sanat
 
24 Saat
24 Saat
Yeni doğum yapan kadınlar, bebekleriyle ilgilenirken ekstra enerjiye ihtiyaç duyar. Bu nedenle gündelik kalori ihtiyaçları da artar.

Bebekle geçirilen bir saat tenis maçı kadar yorucudur

ESRA TÜZÜN
ESRA TÜZÜN
07.04.2009
Prof. Dr. İsmail Çepni, daha lohusayken forma girmeyi düşünen anne adaylarını uyarıyor: Lohusalıkta annenin gebelikten daha fazla kaloriye ihtiyacı olur. Minik bebekler yorucudur, anneye bir saatte bir tenis maçı kadar kalori harcatır..
International Hospital Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. İsmail Çepni, doğumdan sonra forma girmeyle ilgili sorularımızı yanıtladı:

* Doğumdan hemen sonra bir kadın forma girip eski haline dönebilir mi?
Doğumdan hemen sonra kadının forma girip eski haline dönmesi, sağlıklı koşullar altında mümkün değildir. Gebelik ve doğum sırasında kadın vücudu büyük bir değişime girer ve bu değişim adım adım olur. Kadının eski haline dönmesi de birden olamaz, yine aynı şekilde adım adım olmalıdır. Doğum ile birlikte kendiliğinden beş-altı kilo verilmiş olur. Geride kalan bölüm gebelikte alınan kiloya bağlı olarak beş-altı kilo, hatta 15-20 kilo olabilir.

HORMONLAR DÜZELİYOR
* Kadınların hormon düzeyleri doğumdan ne kadar sonra düzelir?
Doğum sonrasında anne bedeninde oluşan bütün değişikliklerin normale dönme süreci, 'lohusalık dönemi' olarak tanımlanır. Lohusalık dönemi aslında 45 gün kadar sürer. Emzirmeyen anneler, bu süre sonunda adet görürler. Bu da hormon sisteminin normalleştiğini gösterir. Ancak anne emziriyorsa, hormon salgılanmasının normale dönme süresi emzirmeye bağlı olarak uzar. Emzirme bittikten sonra birkaç haftada sistem normalleşir.

* Kadınların, lohusalık dönemini nasıl geçirmesi gerekir?
Lohusalık dönemi annenin en hassas yaşam dilimlerindendir. Bir yandan doğum nedeni ile oluşan hassas durum, diğer yandan emzirme ve bebeğe bakma görevi anneyi bedenen ve ruhen çok zorlar. Anne çok iyi beslenmeli, dinlenmeli ve enfeksiyondan olabildiğince korunmalıdır. Bu dönemde kişinin vücudunu zayıf düşürecek herhangi bir zorlama, ki buna diyetler de dahildir, hem annenin hem de bebeğin sağlığını bozar. Ayrıca bebekler, anneye bir saatte bir tenis maçı kadar kalori harcatır.

KALORİ İHTİYACI ARTAR
* Kadınlar doğumun hemen ardından diyet yapar, kendilerini zorlarlarsa hormonal olarak nasıl bir değişim yaşar?
İnsan yavrusu diğer canlılar gibi değildir. Doğduktan sonra annesine bağımlıdır. Bu nedenle, lohusalık döneminde bebeğini emzirecek annenin kalori gereksinimi, gebelik döneminden de fazladır. Yani gebelik esnasında, normal dönemindeki beslenme değerinden 200-250 kalori daha fazla alması gerekir. Ayrıca anne lohusalıkta, doğumda kaybettiği kan gibi şeyleri tamamlamak için de iyi beslenmelidir. Doğumdan sonra kalori ihtiyacı çok daha fazla olur. Yorgunluk getiren işlevleri ve enfeksiyon riskini karşılamak için; vücut direncinin maksimum düzeyde olması gerekir. Aksi durumda sadece hormonal sistem değil, beden de tümüyle kaosa girer.
Haberin fotoğrafları