kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
8 Nisan 2009, Çarşamba
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Mutabakat duyurusu 24 Nisan'dan sonra

08.04.2009
ABD Başkanı İstanbul'da Türkiye, Ermenistan ve İsviçre Dışişleri Bakanlarıyla da görüştü. Erivan ile üzerinde çalışılan mutabakat ana hatlarıyla hazır ancak 24 Nisan'dan önce açıklanmayacak ..
24 nisan ABD Kongresi'nde yapacağı konuşmada "soykırım" kelimesini kullanmayacağının işaretini Ankara'da veren ABD Başkanı Barack Obama önceki gün sürpriz bir şekilde Dışişleri Bakanı Ali Babacan, Ermenistan Dışişleri Bakanı Edward Nalbandyan ve İsviçre Dışişleri Bakanı Micheline Calmy-Rey ile bir araya geldi. Başkan Obama dörtlü görüşmede, "Sizin başlattığınız görüşme sürecini teşvik ediyorum ve sizlerden kısa süre içerisinde bu görüşmelerinizi formülize etmenizi ve sonlandırmanızı bekliyorum" dedi.
Obama'nın önceki gün Dolmabahçe Sarayı'nda yaptığı görüşmenin önceden planlanmadığı ortaya çıktı.
Dışişleri'nden bir yetkili, "Planlı olsaydı herkesin ortasında görüşmezlerdi" dedi. Karadeniz Ekonomik İşbirliği (KEİ) Teşkilatı'nın dönem başkanlığını yürüten Ermenistan Dışişleri Bakanı Nalbandyan 16 Nisan'da Dışişleri Bakanları toplantısına da ev sahipliği yapacak. Babacan'ın bu toplantıya katılıp katılmayacağı henüz açıklanmazken, Dışişleri'nden bir yetkili, "İşler iyi gidiyorsa katılır ve hemen ardından da bunun sonuçlarını görürüz" dedi. Babacan aynı tarihte Japonya'da yapılacak olan Pakistan ile ilgili oturuma da katılımı ile ilgili yanıt vermedi. Dışişleri'nden üst düzey bir yetkili de, mutabakatın yakın olduğunu belirtirken, "Bu 24 Nisan'dan önce açıklanmayacak. Zaten Obama da açıkça 'Türkiye ile Ermenistan arasındaki müzakerelerin boşa gitmesini istemiyorum' dedi. Ancak çok da geç olmaz" dedi.

ALİYEV İKNA OLMADI
Bu arada Medeniyetler İttifakı toplantısını protesto ederek gelmeyen Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev'i ikna etmek için Gül'ün Strasbourg'dan telefon açtığı öğrenildi.
Türkiye ile Ermenistan arasındaki yakınlaşmayı protesto eden Aliyev'in ikna edilmesi için Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, ABD Başkanı Obama'nın da desteğini istedi. Gül, görüşmede "Karabağ sorununda gelişme sağlanmadan Türk-Ermeni ilişkilerinde hızlı ilerleme sağlanamaz. Azerbaycan Kafkaslar'ın güvenliği için çok önemli" dedi.