kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
8 Nisan 2009, Çarşamba
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Çizerler
Sabah Günaydın Cuma Cumartesi Pazar Buzz
 
24 Saat
24 Saat
NAZLI ILICAK

ABD dostu Abdülmecid

ABD Başkanı Barack Obama, Türkiye'nin önemini vurgulayan mesajlarının yanı sıra, ülkemize, tarihten bir dostluk rüzgârı da getirdi. Pek çoğumuz, Washington Anıtı'nın üzerinde, Sultan Abdülmecid'in tuğrasını taşıyan bir mermer levhanın bulunduğundan haberdar değildik. Obama, Atatürk için inşa edilen Anıtkabir ile ABD'nin kurucusu George Washington için dikilen anıt arasında bir paralellik kurdu.
Aslında, Anıtkabir'in yapımı da çok uzun sürdü; tıpkı Washington Anıtı gibi. Atatürk 1938'de vefat etti; inşaat 1944'te başladı ve ancak 1953'te, Demokrat Parti döneminde tamamlandı. Washington Anıtı'nın gecikmesinde, siyasi gruplar arasındaki çekişmelerin, bu iş için ayrılan paranın yetmemesinin ve iç savaşın rolü olduğu söyleniyor. Anıtkabir'in gecikmesi ise, tamamen ihmalden kaynaklanıyor. Maalesef, Atatürk, 1953'e kadar, Etnografya Müzesi'nde mumyalı olarak muhafaza edildi. Ancak 1953'te toprağa verilebildi.
Gelelim, gene Washington Anıtı'na. 1853'te, Abdülmecid, o devrin en büyük hattatı sayılan Kazasker Mustafa İzzet Efendi'ye hazırlattığı yazıyı, padişah tuğrasıyla birlikte mermere işlettiriyor. Levha, 1853'te bir gemiyle Amerika'ya gönderiliyor ve Washington Anıtı üzerine yerleştiriliyor. Bugünkü Türkçemize çevrilmiş haliyle, mermerde yer alan cümle şöyle: "Abdülmecid Han'ın temiz adı, dostluğun devamını göstermek için Washington'da dikilen bu yüksek taşa yazıldı."
Abdülmecid Han, Tanzimat Fermanı'nı yayınlayan ve yüzünü Batı'ya dönen padişahımız. Osmanlı ülkesinde, Yeniçeri Ocağı'nı kaldırmak da dahil, çeşitli devrimler yapan 2. Mahmut'un oğlu. Bu konudan uzun uzun bahsetmemin sebebi, her şeyi cumhuriyetle başlatmak isteyenlere, bir mazimiz olduğunu hatırlatmak. Osmanlı, bir Avrupa devletiydi. Bizim Batılılaşma maceramız da, cumhuriyetten çok önce başladı.
Abdülmecid'in Washington Anıtı'na gönderdiği levhanın hikâyesini, 2003 yılında Murat Bardakçı kaleme almış ve Hürriyet gazetesinde yayınlanmış. Halbuki, bu bilgiler, okul sıralarında bizlere okutulmalıydı. Böylece, 1853'te, bir padişahımızın, ABD'ye mermer levhaya kazınmış dostluk cümleleri gönderdiğini Barack Obama'dan öğrenmek zorunda kalmazdık.
Sultan Abdülmecid, Amerika'ya dostluğunu belli etmek için, bu süslü mermer levhayı 1853'te Amerika'ya gönderdi. Barack Obama söyleyene kadar acaba kaçımız Washington Anıtı'na yerleştirilen bu eserden haberdardık?


Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubuna aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.
Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.

Ayrıntılar için lütfen tıklayın