kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
8 Nisan 2009, Çarşamba
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat
ABD Başkanı Obama otelinde İstanbul Müftüsü Prof. Dr. Mustafa Çağrıcı, Hahambaşı İshak Haleva, Ermeni Patriği Vekili Aram Ateşyan ve Süryani Cemaati Kadim Cemaati Metropoliti Yusuf Çetin’le yaklaşık bir saat bir görüşme yaptı.

Heybeliada açılabilir umutluyum

08.04.2009
Rum Patriği Bartholomeos, Yunan TV'sine Obama'yla yaptıkları özel görüşmeyi anlattı. Patrik, Ruhban Okulu'nun açılacağına dair umudunun hiç olmadığı kadar güçlü olduğunu söyledi...
ABD Başkanı Obama, İstanbul'daki temaslarının ilkini, geceyi geçirdiği Conrad Oteli'nde Fener Rum Patriği Bartholomeos'la baş başa görüşerek gerçekleştirdi. 10 dakika süren görüşmeyle ilgili Bartholomeos, Yunan devlet televizyonu NET'e Obama'yla Heybeliada Ruhban Okulu'nun tekrar açılması, Patrikhane ve Rum azınlık ile diğer gayrimüslim azınlıkların sorunlarını konuştuklarını açıkladı. Görüşmede Amerikan Rum Patriği Dimitrios'un da hazır bulunduğunu aktaran Bartholomeos, Ruhban Okulu'nun tekrar açılacağına dair umudunun hiç olmadığı kadar güçlü olduğunu belirtti.

DÖRT DİNİ LİDER
Obama'ya TBMM'de Heybeliada Ruhban Okulu'nun tekrar açılması konusunda yaptığı açıklamaya nedeniyle teşekkür ettiğini belirtti. Bartholomeos, Obama'ya Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne (AB) tam üyeliğinin hem Türkiye hem de azınlıklar için çok yararlı olacağına ilişkin görüşlerini paylaştığını söyledi. Obama daha sonra ise yine otelde İstanbul Müftüsü Prof. Dr. Mustafa Çağrıcı, Musevi Hahambaşı İshak Haleva, Ermeni Patriği Vekili Aram Ateşyan ve Süryani Cemaati Kadim Cemaati Metropoliti Yusuf Çetin'le yaklaşık bir saat bir görüşme yaptı.

'PATRİK DE ÇABALASIN'
Önce ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton ardından da ABD Başkanı Barack Obama, Heybeliada Ruhban Okulu'nun yeniden eğitime açılmasını istedi. Bu talebe Ankara, "Biz çeşitli yöntemler üzerinde çalışıyoruz ancak hukuk sistemi içerisinde bir uzlaşmanın sağlanması için Patrik'in de yardımcı olması lazım" yanıtını verdi. Obama'nın dini özgürlükleri anımsatarak tekrarladığı bu beklentiye karşın görüşmelerde azınlıkların hakları konusunda Yunanistan'ın atması beklenen adımlar da hatırlatıldı. Obama'ya ayrıca YÖK ve Milli Eğitim Bakanlığı tarafından da konunun incelendiği ve daha önce bulunan formüllerin benimsenmediği belirtildi.

IRAK İÇİN TALEP YOK
Cumhurbaşkanı Gül ve Başbakan Erdoğan, ABD'nin Irak'tan çekilmesinde Türkiye'nin destek vermeye hazır olduğunu belirtti. Üst düzey ABD'li bir yetkili ise SABAH'a, "Birliklerimizi çekerken önceliğimiz Kuveyt ve Ürdün olacak. Türkiye opsiyonunu da değerlendireceğiz" dedi. Obama'nın da görüşmede Türkiye'den bir talepte bulunmadığı ancak Ankara'nın yaklaşımına teşekkür ettiği öğrenildi. ABD'nin Irak'tan aşamalı olarak çekeceği birliklerini öncelikle Kuveyt üzerinden Afganistan'a aktarmayı planladığı, Ürdün üzerinden de deniz yoluyla transferinin düşünüldüğü belirtildi. Türkiye ise ABD'li yetkililer için üçüncü opsiyon olarak değerlendiriliyor ve öncelikli görülmüyor. Türkiye üzerinden askerden çok lojistik malzemelerin geçebileceği belirtildi.

Hasan AY - Çağdaş ÇETİNDEMİR - Recai KÖMÜR - Mesut ER - ERHAN DOĞAN - Deniz DERİN - Erdoğan YAPIK - Mustafa KAYA - Cevdet ÖZDEMİR - Serdar CANIPEK - Duygu GÜVENÇ Nergis DEMİRKAYA - Hülya KARABAĞLI- Yaşar ÖNEL - Ferhat ULUDAĞLAR -Emin ÖZMEN