kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
8 Nisan 2009, Çarşamba
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Dünyanın ilk ve tek kristal müzesi Miniatürk'te açıldı

CİHAN
Giriş Saati : 08.04.2009 16:17
Güncelleme : 08.04.2009 22:30
Yeni Haber
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür A.Ş. tarafından Miniaturk'te açılan "Kristal İstanbul", dünyanın ilk ve tek kristal müzesi olma özelliğine sahip. Müzede sergilenen birbirinden değerli 16 tarihi eser, kristal cam içine lazer yöntemiyle üç boyutlu olarak sergileniyor...
Kültür A.Ş.'den yapılan açıklamaya göre; dünyanın ilk ve tek kristal müzesi olma özelliğine sahip Kristal İstanbul, Miniatürk'te açıldı.

Birbirinden değerli 16 tarihi eserin kristal cam içine lazer yöntemiyle üç boyutlu olarak sergilendiği müzede, eserlerin altına yerleştirilen sessiz motor sistemi ile figürler her beş saniyede bir renk değiştiriyor. Kristal İstanbul'da kullanılan camların bir özelliği de içine lazerle görüntü işlenen dünyanın en büyük kristal camları olması. Bu camlar homojen ve içlerinde yüzde 24 oranında kristal bulunuyor. Bu yüzden camlar ne kadar kalın olursa olsun camın arkası rahatlıkla görülebiliyor. Bu tür malzeme özellikle uzay teknolojilerinde kullanılıyor.

Kristal İstanbul'daki kristalleri hazırlayan Murat Ereli, yapım aşamasını şöyle özetliyor: "İlk önce ürün modelleniyor ve daha sonra bunlar nokta bulutuna çevriliyor. Normalde bu bir insan yüzü için iki yüz bin ayrı nokta demektir. Ancak bu tarihi modellerin her birinde 7 ila 10 milyon nokta var. Her noktanın bir koordinat değeri var. Ayrıca koordinat değerleri de iki türlüdür. Birincisi; lazer ışınlarının cam içerisine vuruş şiddetini, ikincisi de; mesafeyi belirliyor. Böylece lazer teknolojisi ile mikro düzeyde patlamalar meydana getirerek modeli camın içine tek tek işliyoruz. Yani kristal camın içine işlenen 10 milyon nokta 10 milyon lazer vuruşu anlamına geliyor. Bunlar birleştiğinde de ürün ortaya çıkıyor."

Açıklamada, tüm bu işlemlerin yapılması için her eserin sekiz ayrı cepheden resimleri çekildiği, eserlerin ortaya çıkmasının ise 4 ayı bulduğu belirtildi. Eserler konusunda en fazla da Sultanahmet Camii'nde zorlanıldığı ifade edildi.

Müzede; Galata Kulesi, Sultanahmet Camii, Fatih Camii, Haydarpaşa Garı, İstanbul Büyükşehir Belediye binası, İstanbul Üniversitesi, Kız Kulesi, St. Antuan Kilisesi, Topkapı Sarayı, Eyüp Sultan Camii ve Rumeli Hisarı'nın son teknoloji ile yapılan kristal halleri sergileniyor.