kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
8 Nisan 2009, Çarşamba
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Obama ile 7 dakika

HAZAL ATEŞ ANKARA
07.04.2009
DTP lideri Türk ile Obama arasındaki 7 dakikalık görüşmede, ABD Başkanı "Kürtlere sempatim var" dedi. Ahmet Türk ise "Sorun ancak, PKK ve Öcalan muhatap alınarak çözülebilir" mesajını verdi..
Kürt sorunu silahla çözülmez" diyen ABD Başkanı Barack Obama ve DTP Genel Başkanı Ahmet Türk görüşmesinde ilginç diyaloglar yaşandığı ortaya çıktı. Türkiye'de ilk kez bir Kürt siyasetçi ile tanıştığını belirten Obama, "DTP'nin siyaset içinde olması önemli. Parti olarak önemli görev üstleniyorsunuz. Kürtlere sempatim var" dedi. "Kürt sorunu silahla çözülmez" diyen Obama ile Türk arasında 7 dakika süren görüşmede azınlıklar da gündeme geldi. Obama, azınlıkların, grupların ihtiyaçlarını ve taleplerini karşılayan formüllerin üretilmesi gerektiğini söyledi. Ahmet Türk, Obama'ya DTP'nin Demokratik Özerklik Projesi ile Kürt sorunun çözümü konusundaki görüşleri kapsayan üç sayfalık bir mektup sundu. ABD'nin gücüne vurgu yapılan mektupta, Kürt sorununun "tarafların" (PKK ve Öcalan'ın) muhatap alınarak çözülebileceği belirtildi. Mektupta, son 30 yıldır bölgede yaşanan şiddet olaylarının sonuçları, PKK'nın bölgedeki pozisyonuna dikkat çekildi.

DTP'NİN ÖNERİLERİ
Mektupta şu öneriler yer aldı:

* Kürt sorunu Türkiye'nin bütünü içinde masaya yatırılmalı. Kürt sorunu barışçıl bir çözüme kavuşturulmadan Ortadoğu'da barış olgunlaşmaz.

* Türkiye'nin üniter yapısına saygı gösteriyoruz. Bu çatı altında yerel ve bölgesel özerk yapıların önü açılmalı.

* Demokratik Özerklik Projesi kapsamında Türkiye 20-25 bölgeye ayrılmalı. Her bölge kendi ismi ile adlandırılarak yeni bir yönetim biçimi oluşturulmalı.

* Resmi dil ve bayrak bütün Türkiye için geçerli olmakla birlikte her bölgenin kendine özel sembolleri ve renklerine izin verilmeli.

* Kürtlerin temel hak ve özgürlükleri anayasal güvenceye kavuşturulmalı.

* PKK'ya yönelik bir af çıkarılmalı ve dağdan inenlerin cezai takibata uğramadan siyaset yolu açılmalı.