kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
8 Nisan 2009, Çarşamba
Sabah
 
Haberler Spor Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Magazin Sağlık Televizyon Yazarlar Kültür Sanat
 
24 Saat
24 Saat

Turgut Özal'ı maskelediği diyabet yüzünden kaybettik

ESRA TÜZÜN
ESRA TÜZÜN
01.04.2009
Prof. Dr. Temel Yılmaz ilk kez açıkladı: Organ hasarlarına neden olan diyabet; yeterince tedavi edilmeyip, maskelendiği için eski Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın ölümünde büyük rol oynamıştır..
Türk Diyabet Vakfı Başkanı Prof. Dr. Temel Yılmaz, iş ve politika dünyasında diyabetle ilgili soruları yanıtladı:

* Rauf Denktaş ve Süleyman Demirel gibi politikacılarda diyabet var. Politikacıların diyabeti, yaşadıkları strese mi bağlı?
Tarih boyunca baktığımızda; hem Amerika Birleşik Devletleri, hem Avrupa, hem de ülkemizde birçok devlet adamının diyabetli olduğunu biliyoruz. Etrafları bürokratlarla kuşatılan devlet adamları; özel hayatı ve sağlığı arka plana ittikleri bir yaşam sürüyorlar. Devlet adamlarının üstlendiği büyük sorumluluk, ağır stres ortamı ve katı protokol kuralları içindeki düzensiz beslenme programı; diyabeti tetikleyen önemli etkenlerdir. Tip2 diyabette en ciddi sorun; hastalığın uzun yıllar sesiz ve bulgu vermeden gitmesidir. Bu nedenle organ hasarları maskelenir ve geri planda kalır, atlanır. Özellikle Tip2 diyabette; majör organ hasarı, kalp ve kroner hasarı olduğu için çok dikkatli olmak gerekir. Rahmetli Turgut Özal'ın da bu sağlık problemi uzun yıllar maskelendi. Belki de kendisi bu nedenle kaybedildi.

* Özal'ı kalp krizinden kaybetmedik mi, yıllardır yanlış mı biliyoruz?
Diyabet düzgün tedavi edilmezse organ hasarlarına yol açar. İlk hasarı da kalpte verir. Özal, bypass ve kardiyomiyopeti geçirdi. Kalp kası işlevini görüyordu, bütün bunlara diyabet hastalığı neden oldu. Özellikle politikacılarda, diyabet hastalığı görülünce; özel check-up programlarından geçirilip hastalığın yarattığı organ hasarları mutlaka saptanmalı. Diyabetin yanısıra bunların da tedavisinin yapılması gerekli. Özal bu ihmalin çok açık örneğidir.

* Aşırı stres diyabet yapar mı?
Ekonomik kriz süreçlerinde strese bağlı olarak, özellikle diyabetli hastaların kan şeker ayarının ve regülasyonunun bozulduğunu ve tedavisinin daha zor olduğunu biliyoruz. Tek başına stres ve kaygı, kan şekerini 40-60 puan yükseltebilen iki etkendir. Ayrıca bu dönemde, kişi kötü beslenirse, kan şekeri ayarı çok daha güçleşir.
Haberin fotoğrafları