kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
7 Nisan 2009, Salı
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Baykal'dan seçim analizi

(ANKA)
Giriş Saati : 07.04.2009 16:55
Güncelleme : 07.04.2009 18:22
Yeni Haber
CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, seçim sonuçlarını değerlendirirken, AKP'nin 2009 seçimlerinde düşen oy oranının anlamlı ve önemli olduğunu söyledi.

Baykal, "Oy kaybı Türkiye'nin hemen hemen bütün coğrafyalarında olmuştur. Bu oy kaybı bölgesel değildir. Yöresel değildir. Yerel değildir. Türkiye'nin genelinde bütün coğrafyasında doğusunda batısında yaşanmıştır. Bu çok ciddi bir olaydır, bunu görmezlikten gelmek mümkün değildir. Bu belli bir sebebe dayalı, bir yanlışa bir hataya bağlı değildir. Genel uygulamalara, iktidar uygulamasının, 7 yıllık muhasebesinin getirdiği bir sonuçtur" dedi.

Baykal, Meclis'te CHP Grup toplantısında konuştu. Grup toplantısına milletvekili sıfatıyla son kez katılan Aydın Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu'nu kutlayan Baykal, sözlerine, "Özlem Çerçioğlu'nu uğurluyoruz" diye başladı. Baykal, Kemal Kılıçdaroğlu için de, "Kendisini uğurlamıyoruz ama aramızda görmekten de son derece mutluyuz" dedi.

Konuşmasında, 29 Mart yerel seçimlerini değerlendiren Baykal, CHP'nin seçim sürecinde gerçekleştirdiği kampanyaları hatırlattı. CHP'nin, 29 Mart yerel seçimlerinde bazı bölgelerde başarı gösterdiğini, ve oy oranlarını yükselttiklerini savundu.

Baykal, CHP ile AKP'nin seçim kampanyalarını değerlendirirken, AKP iktidarının yaşanan ekonomik krizin üzerini örtmek için, yerel seçim kampanyalarını öfke ve şiddetle yürüttüğünü söyledi.

Baykal, "Ekonomik sıkıntılardan geçiyor olmamıza rağmen iktidarı farklı bir çare arayışına terk edeceğini düşünmüş olmalı ki böyle yaptı. Biz ne dedik bu seçimde, bir ekonomik sıkıntı ekonomik bunalım, işsizlik,yolsuzluk tarımda yaşanan sıkıntı ve ekonomiyi temel alan çare talep edip çare söyleyen, bir anlayış içerisinde olduk" dedi.

Seçim kampanyalarında yolsuzluğu da meydanlara taşıdıklarını anlatan Baykal şöyle dedi:

"İki temel konu seçim kampanyamızın temelini oluşturdu. Ekonomi ve yolsuzluk. Doğru tercih olduğu anlaşılmıştır. Ekonomik krizden geçen bir toplumda elbette bu işlenmeliydi. Bizim bu gerilim ortamında nasıl bir duruş ortaya koyduğumuzu seçmen görmüştür. Çarelerimizi ortaya sunmuşuzdur. Başbakanın ise seçim kampanyalarında hep hakaret ettiğine şahit olduk, bir tartışma ortamı yarattığına şahit olduk. AKP'nin incir çekirdeğini doldurmayacak konularla uğraşmıştır ve böyle bir seçim fotoğrafının çıkmasına vesile olmuştur."

"OY GÜCÜNÜ ARTIRAN DÖNEMİN SONU"

2002 yılından bu yana AKP'nin ilk kez bu seçimlerde çok önemli ve anlamlı bir seçim tablosu ile karşı karşıya kaldığını, AKP'nin büyük oranda oy oranını düşürdüğüne dikkat çeken Baykal, "Seçim çalışmaları devam ederken, çeşitli kuruluşlar bilimsel tahminlerini ortaya koydular. Tahminler söylediler. AKP'nin yüzde 45-50'nin üzerinde bir oy alacağını ortaya koyan değerlendirmeler oldu. Ama seçimler farklı bir siyaset anlayışının ortaya çıktığını ortaya koydu. Bu seçimler artık iktidarın Türkiye'de, 2002'den başlayıp oy gücünü artıran dönemin sınırına gelindiğini ortaya koydu. Bu dönemin artık sınırına geldiğini ortaya koymuştur. AKP 2002'den bu yana önemli anlamlı bir seçim kaybına girmiştir" diye konuştu.

"OY KAYBI BÖLGESEL DEĞİL, TÜRKİYE'NİN GENELİNDE YAŞANMIŞTIR"

Bu sonucun iyi anlaşılması gerektiğine vurgu yapan Baykal, "Bunun iyi anlaşılması gerekiyor çünkü ilk kez böyle bir durum ortaya çıkmıştır" dedi.

Baykal, AKP'de yaşanan oy kaybının ortaya çıkmasının önemli nedenlerinin olduğunu, bu oy kaybının bölgesel değil, tüm Türkiye'yi kapsadığını savundu.

Baykal şöyle konuştu:

"Oy kaybı Türkiye'nin hemen hemen bütün coğrafyalarında olmuştur. Bu oy kaybı bölgesel değildir. Yöresel değildir. Yerel değildir. Türkiye'nin genelinde bütün coğrafyasında doğusunda batısında yaşanmıştır. Bu çok ciddi bir olaydır, bunu görmezlikten gelmek mümkün değildir. Bu belli bir sebebe dayalı, bir yanlışa bir hataya bağlı değildir. Genel uygulamalara, iktidar uygulamasının, 7 yıllık uygulamanın muhasebesinin getirdiği bir sonuçtur. Diğer önemli bir nokta ortaya çıkan oy kaybının fevkalede ciddi ortaya çıkmasıdır. Bu bir iki puanlık geçici bir tablo değildir ciddi bir kırılmanın işaretidir."

2007 seçiminde AKP'nin yüzde 47 olan oy oranını, 2009'da yüzde 38'e indirdiğine dikkat çeken Baykal, 2007'de AKP'nin aldığı oy sayısının, 2 yıl geçmeden bu sayıyı 15 milyon 512 bine düşürmesinin anlamlı olduğunun altını çizdi.

"İSTANBUL'U ALAMADIK, NİTELİKLİ DEĞİŞİM YAŞADIK"

AKP'nin sadece oy oranını değil, oy sayısı ile de oy kaybına gittiğini söyleyen Baykal, "900 bin kişi AKP'ye oy vermemiştir. Daha çok seçmen daha çok katılımla seçimlere girdiği halde AKP'nin oy oranı da oy sayısı da azalmıştır. İster 2007 ister 2009 ister 2004 seçim sonuçları karşılaştırılsın biz daha güçlenmiş bir parti olarak çıkmış bulunuyoruz" dedi.

Baykal, İstanbul'u alamadıklarını ama bu seçimde CHP'nin güçlenerek çıktığını ve nitelikli değişimi yaşadıklarını ifade etti.

Baykal, AKP'den sonra kendi partisinin oy oranının analizini ise şöyle yaptı:

"İl genel meclisi ve belediye başkanlığı konusunda oylarımızı korumamız olmuştur. CHP olarak uygun adaylar bulduk. Bu da seçimlere yansıdı. Adaylar güzel kampanyalar yaptılar. Olay sadece aday seçimi değildir, AKP bunun için değil, kaybedeceği kaybetmiştir.CHP kimliği ile doğrultusuyla kazanması gerekeni kazanmıştır. Öncelikle Trakya'da çok yüksek başarı gerçekleşmiştir. Zaten başarılı sonuçlar aldığımız bir yerdi başarının üstüne başarı eklemek zordur. En yüksek başarıyı elde etmiştir. İzmir gerçekten siyasal tarihinin en iyi seçimini gerçekleştirmiştir. 12 Eylül'den bu yana en iyi başarı alınmıştır. Aynı zamanda ilçe ve kırsallarda CHP'ye oy vermemiş yerlerde çok iyi bir başarıyı gerçekleştirmiş durumdayız. 30 ilçenin 29'uncusunda da iddiamız sürüyor. 30 ilçeden 28'i kesindir."

"AKP DOĞUDA DTP'LEŞTİ"


Baykal, AKP'nin Güneydoğu politikasını da eleştiren Baykal, "AKP'nin Güneydoğu politikası iflas etmiştir. AKP, DTP'leşerek DTp'yi etkisizleştirecek bir politika izledi. Ne oldu? Şimdi AKP bu konumda devam mı edecek yoksa durum değerlendirmesi mi yapacak? Ama gerçek olan "Ben de DTP''yim' diyerek bölgede etkin olamamıştır" dedi.