kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
7 Nisan 2009, Salı
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

'Bahar sendromu baş dönmesini tetikliyor'

CİHAN
Giriş Saati : 07.04.2009 11:39
Güncelleme : 07.04.2009 20:07
Yeni Haber
Çeşitli hastalıkların belirtisi olan vertigonun (baş dönmesi), bahar sendromu ile birleştiğinde kişiyi yatağa mahkum bırakabileceği bildirildi...
Uzmanlar, Latince 'dönmek' anlamına gelen vertigo hastalığıyla ilgili şikâyetlerin, bahar mevsiminin kendini hissettirmeye başladığı bugünlerde artış gösterdiğine dikkat çekiyor.

Kulak Burun Boğaz Uzmanı Op. Dr. Adem Cenkçi, vertigonun, bahar sendromuna neden olan ani hava değişimleri, göz hastalıkları, ilaç zehirlenmesi, düşük tansiyon, damar sertliği, beyindeki herhangi bir hastalık, araç tutması, bazı kalp rahatsızlıkları, kansızlık ve kan hastalıklarında da görülebileceğini söyledi.

İç kulaktaki enfeksiyona bağlı vertigonun genelde tansiyon düşmesine ya da başka hastalıklara bağlı baş dönmesiyle karıştırıldığına dikkati çeken Cenkçi, "Vertigo, iç kulaktaki enfeksiyondan kaynaklandığında, kişi, kendini ve çevresindeki her şeyi boşlukta dönüyor hissine kapılır. Bu durumda akla gelen ilk şüphe açlık ya da yorgunluktur. Kişi, karnını doyurduğunda ya da dinlendiğinde baş dönmesinin geçeceğini düşünür. Oysa bu gibi durumlarda vertigoya neden olan hastalık mutlaka uzman hekim kontrolüyle tespit edilmeli." diye konuştu.

Cenkçi, "Önemsenmeyen baş dönmesinin kronik hale geleceğini, kişinin yaşam kalitesinin düşeceğini bilmemiz gerekiyor. Bahar aylarında virütik enfeksiyonlar mevsim dönüşümü ve ani hava değişimlerine bağlı olarak daha sık görülür. Doğal olarak bu enfeksiyonlardan iç kulak da etkilenir. Vertigo, çoğu insanda rastlanan bahar sendromuyla birleştiğinde kişiyi yatağa mahkum bırakabilir. Çünkü, bahar yorgunluğunda, kişi kendini halsiz, bitkin, yorgun ve mutsuz hisseder. Bu duruma bir de baş dönmesi eklendiğinde hastalığın şiddeti de o denli fazla olur. İnsanlarımız, bahar aylarında baş dönmesine dikkat etmeli" dedi.