kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
7 Nisan 2009, Salı
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Çizerler
Sabah Günaydın Cuma Cumartesi Pazar Buzz
 
24 Saat
24 Saat
UMUR TALU
Dipsiz Kuyu

Eşit dediyse...

Bir okur, dünkü yazıda yer alan "1776 ABD Bağımsızlık Bildirgesi" ne atıfla, "Tüm insanlar eşittir diyen bir beyannameyle yola çıkan demokratik bir cumhuriyette kölecilik, ırkçılık nasıl o kadar kalıcı ve güçlü olabilmiş?" diye sorup düşünüyordu.
Elbette, mesele sadece renk değil, ekonomik idi; angarya, ucuz emek, sonra İç Savaş'ta Kuzey'in Güney tarımındaki köle emeğinin özgürleşip bol ve ucuz sanayi işçisi olabilmesi hedefi idi.
Bir de şu var:
"Tüm insanlar eşittir" diyen ve bunu "Hepsini eşit ve temel haklarla yaratan Tanrı" ya atıfla da izah eden "ABD Bağımsızlık Bildirgesi" ile kurucu babaları bile, Bildirge'nin bir yerinde "Vahşi, yabani, insan öldürmekten başka bir şey bilmeyen Kızılderililer" i aşağılıyordu.
Yani, kolonilerden, beyaz istilacılardan ve göçmenlerden çok önce, sanki o kıta, o topraklar, o insanlar yokmuş gibi "Amerika'nın keşfi" denen "Sözde tarih" ten çok önce o toprakların sakini, yerlisi, tapusuz sahibi olanları.
"Eşitlik" beyanını çok güçlü telaffuz eden "Aydınlanmacılar" bile, sömürgecilik ve köleciliği, "Medeniyet götürmek" adına onaylayabiliyordu.
Şimdi "yeni emperyalizm" in de, sık sık "İnsan hakları ve demokrasi, özgürlük" için müdahale, bombardıman, istila ve işgali meşru gösterebilirken kafaları ve konuları çokça karıştırması gibi!
Diktatörler, halklar, özgürlük meseleleri arasında esasında ayrımcılık yapılması gibi.

Not: Gazeteci Hızır Tüzel' in tam deniz kokulu bir huzur için Ayvalık'ın kucağında yaşamak isterken erken bir yaşında kalbine yenik düşüşüne kahroldum. Eşine, ailesine, Radikal'e, meslektaşlarına başsağlığı dilerim.
Hayat hep aynı yerde duruyor sanıyoruz ya...
İhtirastan kavrulduğumuz anlarda da, huzuru ertelediğimiz her an da, bir tanıdık, bir bildik, bir sevdik, erken veda ile hem üzüyor, hem uyarıyor işte! Hayat esasta nedir, hissedebilsek diye.


Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubuna aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.
Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.

Ayrıntılar için lütfen tıklayın