kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
4 Nisan 2009, Cumartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

"Ortadoğu'nun Oxford'u olacağız"

Ercan DEMİRCİ SABAH
04.04.2009
Şimdilik sadece tabelası olan Hakkâri Üniversitesi'ni akademik yıla hazırlayan Oxford'lu rektör Prof. İbrahim Belenli İran ve Irak'tan öğrenci almayı hedeflliyor..
Beş ay önce hayatında ilk kez göreceği Hakkâri'deki Hakkâri Üniversitesi'ne rektör olarak gönüllü atanan İngiltere'deki ünlü Oxford Üniversitesi çıkışlı fizik profesörü İbrahim Belenli, kısa sürede çok yol aldı. Üniversiteye tahsis edilen ancak halen Türk Telekom'un kullandığı binadaki bir odayı makam olarak kullanan rektör "Oxford'da bilim yapılıyorsa, Hakkâri'de niye yapılmasın? Ben önceden buraya üniversite binaları yapılsaydı rektör olmak istemezdim. Kişiliğini kendi bulan, yavaş yavaş gelişen bir üniversite kuracağım" diyor.

KADRO HAZIRLANIYOR
Biri Bolu, diğeri de Ankara'dan gelen iki profesör arkadaşının yardımcılığını üstlendiği Belenli, akademik kadro açılarak 25 öğretim görevlisi ve okutman aldığını anlatıyor. Sadece tabelası ve kiralık bir katı olan üniversiteyi hızla önümüzdeki akademik yıla hazırlayan rektör, binası olmasa da 2009-2010 akademik yılında Eğitim, Mühendislik ve İktisat Fakülteleri bünyesinde 10 sınıf açacağını söylüyor. 2 ay içinde 200 asistan alacaklarını da belirten Belenli bu asistanların da doktoralarını İstanbul, Ankara gibi kentlerde yapacağını ayrıca İran ve Irak'tan öğrenci almayı hedeflediklerini de anlatıyor. Öğrencilere hizmet verecek şekilde bir cinsel taciz ofisi kurmaya hazırlandığını da anlatan rektör İbrahim Belenli "Bu olması gereken bir şey. Düşünün, ailesinden ayrılmış gelmiş 18- 19 yaşında bir genç kız. Burada okuyor. Nasıl tepki vereceğini bilemediği şeylerle karşılaştığında ne yapacak? Her türlü taciz durumunda, bizim gerekli tedbirleri zamanında almamız gerekecek. Bu çalışmayı başlattık şu anda" diyor.

'HAKKÂRİLİLER ÇOK ASİL'
"Kürtlerin yoğunlukta olduğu üç ülkenin tam ortasında" diye tarif ettiği Hakkâri insanını "çok asil" olarak niteleyen İbrahim Belenli "Burada dolu dolu yaşıyorum. Sıradan insanlar bile ziyaretime geliyor. Yeni seçilen DTP'li Belediye Başkanı Fadıl Bedirhanoğlu'nun da ilk ziyaret ettiği kişilerden biri ben oldum. Burada sadece 'taş atma' problemi var. O da kendini ifade biçimi" diyor. Kültür Bakanlığı ile birlikte Hakkâri'ye ait halk hikâyeleri, masallar, türküler, halaylar gibi yerel kültürün tamamını kayıt altına alacak bir proje hazırlayacaklarını da anlatan rektörün, eşi ve kolej öğrencisi 2 kızı Ankara'da, üniversite öğrencisi bir kızı ise İzmir'de yaşıyor. Kolejdeki kızlarının Hakkâri'deki arkadaşları için yardım topladığını anlatan rektör, birkaç hafta içinde bu yardımları yoksul öğrencilere ulaştırmak için Hakkâri'ye geleceklerini kaydediyor.
Haberin fotoğrafları