kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
3 Nisan 2009, Cuma
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Gül: "Sözlerine inanmak isterim"

CHA
Giriş Saati : 03.04.2009 18:52
Güncelleme : 03.04.2009 23:40
Yeni Haber
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Irak Cumhurbaşkanı Talabani'nin PKK terör örgütü ile ilgili olarak söylediği sözlere inanmak istediğini ifade etti.

Gül, NATO'nun kuruluşunun 60. yıldönümü törenlerine katılmak için Almanya'ya hareketinden önce Esenboğa Havaalanı'nda basın toplantısı yaptı. Gül, burada basın mensuplarının gündeme yönelik sorularını cevapladı.

Başbakan Erdoğan'ın NATO Genel Sekreterliği için Danimarka Başbakanı Rasmusen'in adaylığına olumsuz yaklaştığı yönündeki sözleri hatırlatılarak görüşleri sorulan Cumhurbaşkanı Gül, "Görüşlerimizi daha önce de paylaşmıştık. O görüşlere dikkatli bir şekilde bakılırsa, Türkiye'nin bu konuyla ilgili nasıl düşündüğü anlaşılacaktır. Türkiye'nin görüşü de tektir. Kendi iç istişare mekanizmalarımızda bunu biz konuşuruz. Uluslararası konularda Türkiye'nin tek bir görüşü olur. Bizim içi önemli olan NATO'nun güçlü olmasıdır. NATO'nun işlevlerini, fonksiyonlarını en iyi şekilde yapabilmesi her şeyden önce bu gelir, isim meselesi değil. Ayrıca biliyorsunuz ki şu anda üç resmi aday vardır, adaylıklarını açıklamışlardır. Buna yeni adayların da katılması beklenmektedir." diye konuştu.

Avrupa Atlantik kurumlarında kararların istişare, karşılıklı anlayış ve uzlaşı neticesinde alındığını hatırlatan Gül, genel sekreter belirleme sürecinde üye ülkelerin görüşlerinin alındığını ve endişelerinin dinlendiğini kaydetti.

Genel sekreter belirleme sürecinin bazen sancılı olabildiğini ifade eden Gül, "Kazan kazan ilkesi çerçevesinde NATO en güçlü şekilde çıkar. Türkiye'nin yaklaşımı bu çerçevededir." dedi.

AFGANİSTAN'A ASKER GÖNDERİLMESİ

Türkiye'nin Afganistan'a ilave asker gönderip göndermeyeceği yönündeki bir başka soruya ise Gül, şu şekilde cevap verdi: "Türkiye'nin Afganistan'a katkıları çok büyüktür. Sadece askeri değil, başka alanlarda da Türkiye çok büyük hizmetler yapmaktadır Afganistan'a. Türkiye bütün bunları hep değerlendirmektedir. Sadece muharip orada savaşan askerle Afganistan'a katkı sağlanmıyor, bazen daha önemli katkılar söz konusudur. Bunlar askeri sivil katkılardır. Türkiye katkılarını arttıracaktır, Afganistan'a. Afganistan'a en çok katkı sağlayan ülkelerin başındadır. Yakında ISAF Kabil'deki komutanlığı devrelacağız."

TALABANİ'YE CEVAP

Irak Cumhurbaşkanı Talabani'nin PKK terör örgütüyle ilgili açıklamalarının hatırlatılması üzerine Gül, "O basın toplantısını hep beraber orada konuştuk, dinledik. Bütün dünya dinledi. Ben onun söylediklerine, benim de yanımda söylediklerine inanmak isterim. Ayrıca Irak anayasası kendi toprakları üzerinde herhangi bir illegal silahlı örgüte terör örgütüne müsaade etmemektedir. Irak anayasasında açık şekilde yazılıdır. Bu çerçevede bakıyorum." şeklinde konuştu.

ERMENİSTAN YALANLAMASI

Türkiye ile Ermenistan arasında anlaşma yapıldığı yönünde yabancı basında çıkan haberlerin hatırlatılması üzerine Gül şunları söyledi: "Bu yazılanlar doğru değildir. Ama biliyorsunuz Türkiye bütün komşularıyla ilişkilerini daha iyi duruma getirmek için bölgesinde çok geniş bir istikrar ve güvenlik ortamı oluşturmak için iyi niyetle gayret sarf etmektedir. Komşularının da bu yönde arzuları vardı. Türkiye'nin uzattığı ele karşı yine iyi niyetli eller uzatılmaktadır. Bunlar bir süreçtir. Bunlarla ilgili çalışmalar, görüşmeler ilgili görevlilerimiz tarafından yapılmaktadır. Türkiye Kafkaslardaki istikrara çok büyük önem ermektedir. Bütün sorunların çözümüne çok önem vermektedir."

Gül, yerel seçim sonuçlarıyla ilgili soruya ise, "Bununla ilgili başkalarından görüş alın." karşılığını verdi.