kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
3 Nisan 2009, Cuma
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat
Büyük resim için tıklayın

'Notumuz yükseltilmeli'

02.04.2009
MB Başkanı Yılmaz, Türkiye ile notu aynı ülkelerde kurdaki dalgalanmanın daha fazla olduğuna işaret ederek, "Notumuz yukarı revize edilmeli" dedi..
Türkiye'ye uluslararası kredi derecelendirme kuruluşları tarafından verilen kredi notunun, krizde ağır hasar gören ülkelerle bir tutulmasına Merkez Bankası'ndan tepki geldi. Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, "Bizimle aynı kredi notuna sahip ülkelerin piyasave kurlarındaki dalgalanma bizden daha fazla. Bu kapsamda kredi notumuz yukarı doğru revize edilmeli" dedi.
Antalya Ticaret ve Sanayi Odası tarafından düzenlenen "Para Politikaları'' konulu konferansda konuşan Yılmaz, Merkez Bankası'nın her zaman olduğu gibi döviz piyasasının bundan sonra da sağlıklı çalışması için gerekli önlemleri alacağını belirtti.

DÖVİZDE CİMRİ OLMALIYIZ
Yılmaz, şunları kaydetti: "Merkez Bankası, her zaman olduğu gibi, bundan sonra da döviz piyasasının sağlıklı çalışması ve döviz likiditesinin desteklenmesi amacıyla, gerektiği takdirde, idari yöntemleri, imkanları basiretli şekilde kullanmaya devam edecektir. Burada, Merkez Bankası'nın eli, Türk Lirası'nda olduğu gibi döviz konusunda çok rahat değil. Parayı biz basmıyoruz. Sonuçta bir şekilde dövizi elde etmemiz, satın almamız, belli bir maliyet karşılığında almamız gerekiyor.
Döviz konusunda rezervlerimizi kullanırken, son derece ihtiyatlı, basiretli ve cimri olmamız gerekiyor. Rezervleri bugünler için biriktiriyoruz ama bunu kullanmaktan da geri durmayacağız." Yılmaz, döviz piyasasında derinliğin kaybolmasına paralel olarak döviz piyasasına doğrudan müdahale edebilecekleri mesajını da verdi.
Yılmaz, aynı kredi notuna sahip ülkelerin piyasa ve kurlarındaki dalgalanmanın Türkiye'den daha fazla olduğuna da işaret ederek, "Bu kapsamda kredi notumuz yukarı doğru revize edilmeli" dedi.

Verginin enflasyona olumlu katkısı geçici
Yılmaz, Haziran ayında sona erecek vergi düzenlemelerinden sonra enflasyonun yükselebileceğini bildirdi. Yılmaz, üç ay süreli vergi indirimlerinin enflasyona olumlu katkısının geçici olacağını, uzatılmazsa bunun enflasyona katkısı ortadan kalkacağını kaydetti.

Düşük enflasyon için hesap verecek
Merkez Bankası, ilk kez düşük enflasyon için hükümete mektup yazma olasılığı ile karşılaştı. Mart enflasyonu yüzde 0.90'ı geçmezse, yıllık bazda ilk çeyrek belirsizlik aralığı alt sınırı olan yüzde 7.70'in altında kalınacak.

Dolar 1.60'ın altına indi döviz alımını durdurdu
Dolar dün 1.60 TL seviyesinin altına inerken, Merkez Bankası da, dövizde derinliğe ilişkin kaygılar azaldığı gerekçesiyle 10 Mart'ta başlattığı döviz satım ihalelerini bugünden itibaren durduracağını açıkladı. 18 ihalede toplam 900 milyon dolar satılmıştı.

IMF ile en kısa sürede anlaşın
Merkez Bankası Başkanı Yılmaz, hükümetin IMF ile ilgili anlaşma konusundaki tutumuna ilişkin soru üzerine de, "IMF ile anlaşma yapılmalıdır ve en kısa sürede yapılmalıdır" dedi.